Problem podczas buildu w programie Code::Blocks

Witam 

jestem początkujący . W sumie od wczoraj zaczęła się moja przygoda z programowaniem . Po napisaniu prostego programu pojawia mi się taki komunikat . Problem przedstawiłem na zdjęciu .post-280032-0-88849500-1434697683_thumb.

Wejdź na youtube i wpisz Zelent Mirosław, zobaczysz świetny kurs dla nowicjuszy. Wracając do twojego pytania, czy zapisałeś swój mini programik na dysku ?. A po drugie zamiast printf wpisz cout, mam nadzieję że chcesz uczyć się programowania w c++.

Zamierzam się uczyć w c . Do programowania mikrokontrolerów chyba bardziej przyda sie język c prawka ??

Nie wiem czy poza arduino zaprogramujesz coś w C. Bardziej mi tu pasuje assembler, ale to niech kto bardziej obeznany w temacie się wypowie.

Co do C/C++ to jest to w sporej części to samo, jednak C++ (a w szczególności C++11) jest sporo wygodniejszy i bardziej rozbudowany.

Mogłeś od razu napisać że chciałbyś zająć się programowaniem sterowników, sugeruję abyś spróbował załapać o co chodzi w programowaniu i dlatego polecam c++. Jeśli wykażesz się własną pracą w dążeniu do celu, to sam dojdziesz do wniosku że programowanie nie jest trudne. Nauczenie się jednego języka pozwala w łatwy sposób zrozumieć inne.

Wygląda że podana ścieżka “C:\Users\Documents\Code Blocks Moje Programy\q\bin\Debug” jest nieprawidłowa. Np te dwa ukośniki (backslash) pomiędzy Users i Documents

Zapisany jest projekt a ścieżka istnieje

@stan55, @pionner

Poszukajcie podowodów, dla których Linux jest napisany w C, a nie C++ i wyciągnijcie wnioski - C++ nie jest panceum, więc go nie wciskajcie człowiekowi z konkretnym pytaniem odbiegającym od rozważań na temat wyboru języka.

@kopcor07

Pokaż screen z ustawieniami kompilatora.

http://przeklej.org/file/GBD3Al/Desktop.rar  przepraszam że w takiej formie ale nie chciały mi się wstawić obrazki do tej wiadomości 

I trzeba było rara wrzucać?

Polecam http://imgur.com. Bo boję się o stan mojego komputera, gdy pobieram dziwne spakowane pliki.

Spróbuj utworzyć projekt na dysku d:

File->New->Project…

//litery przydziela się partycjom a nie dyskom // drobok

mam tylko jedną partycję 

Ścieżka jest z pewnością zła.

W C:\Users nie możesz mieć katalogu Documents, powinna być jeszcze Twoja nazwa użytkownika.

To jak mam ją poprawić ? Bo się pogubiłem 

Nie nie nie!

Znaczy, tak tak tak! Ale jest pewien powód, dla którego nie lubi.

Wracając do meritum, edytowałeś plik .cbp?

tz ? 

Czy go otwierałeś w jakimś edytorze plików?

Nie otwierałem go w edytorze plików

Najłatwiej będzie, jeżeli utworzysz nowy projekt.

W właściwościach projektu powinieneś mieć opcję dot. folderu  debug 

Mikrokontrolery programuje się w c, asm albo np w bascomie

PS, proponuję zapoznać się np z atmel studio a nie z cb :wink:

Jak już chcesz pisać na uc to kup sobie takiego uc za 5zł, do tego programator za 15, poszukaj w szufladzie czegoś i zrób z tym coś dydaktycznego.