Mam problem, chcę zrobić formata, ale coś mi to uniemożliwia. Nie chodzi o to że nie umiem, robiłem to już wiele razy. Mój problem wygląda następująco:
W biosie włączam żeby odpalało z płyty, komputer się włącza, wyskakuje na dole komunikat że czyta płytę i komputer dalej się uruchamia.
Nie “format dysku” ani " zrobić formata" bo taka forma nie istnieje - jest za to czynność zwana " formatowanie dysku"
Co to za płyta, z której chcesz uruchomić komputer? Po komunikacie, że czyta płytę pojawia się komunikat aby nacisnąć klawisz bo w innym przypadku nastąpi rozruch z HDD - robisz tak jak nakazuje komunikat?
Jest to płyta DVD. Nie, nie pojawia się napis żeby nacisnąć dowolny klawisz i właśnie to mnie nurtuje. A zależy mi żeby sformatować bo komputer mi strasznie muli.
Piotr92 , jestem prawie pewien że tak, ustawiam USB-CDROOM (nie jestem pewien czy to tak wygląda) jeżeli ta opcja nie jest prawidłowa, to jeżeli możesz podpowiedzieć prawidłową byłbym wdzięczny.
Cedar , nie jestem pewien. Ale czy płyta musi posiadać start komputera? Jest to zwykła płyta (niestety swoją połamałem, a nie mam zbytnio funduszy aby kupować co jakiś czas oryginalne płyty) DVD kupiona w sklepie na której jest nagrany Windows.
@EDIT
Raz udało mi się uruchomić, ale gdy chcę usunąć partycje C, wyskakuje mi że nie mogę gdyż jest ona niezbędna do dalszej instalacji systemu.
USB-CD-ROM dotyczy jak sama nazwa wskazuje dotyczy stacji podpiętej pod USB…Musisz ustawić w BIOS-ie opcję USB-Flash,lub podobne.Jeśli to XP to płyta powinna być CD…jeśli Vista lub Windows 7 to DVD.
Piotr92 , już wiem dlaczego wyskakiwało mi to okno. W szczycie desperacji kliknąłem na instalację systemu bez formatowania. Teraz jak usunąłem te pliki co wyskakuje komunikat “system windows […] ponieważ brakuje danego pliku”.
Golden Finger , zmieniłem choć nie wiem czy jest zbyt trafny.
Wpadłem na pomysł który jest trochę czasochłonny ale może zadziałać. A mianowicie, zainstaluję Windows’a na dysku E i będę miał 2 (1 na C, drugi na E) następnie dysk C ulegnie formatowaniu i zainstalowaniu windows’a, a na koniec formatowanie dysku E, aby był czysty.
Jest to troszkę chaotycznie napisane, ale myślę że można zrozumieć.
lenka19l-jeśli rzeczywiście masz start z CD możesz sprawdzić w biosie czy tak jest.Po polsku to będzie funkcja kolejność botowania.Jeszcze szczegół startu instalacji win7-naciśnij klawisz dowolny w celu startu płyty.Jeśli to przegapisz to start od nowa.
– Dodane 24.01.2011 (Pn) 23:26 –
Pum945-a czy ten dysk E to drugi hdd czy tylko partycja na tym samym dysku co C.