Problem podczas formatowania

Witam :wink:

Mam problem, chcę zrobić formata, ale coś mi to uniemożliwia. Nie chodzi o to że nie umiem, robiłem to już wiele razy. Mój problem wygląda następująco:

W biosie włączam żeby odpalało z płyty, komputer się włącza, wyskakuje na dole komunikat że czyta płytę i komputer dalej się uruchamia.

Z góry dzięki za pomoc

Nie “format dysku” ani " zrobić formata" bo taka forma nie istnieje - jest za to czynność zwana " formatowanie dysku"

Co to za płyta, z której chcesz uruchomić komputer? Po komunikacie, że czyta płytę pojawia się komunikat aby nacisnąć klawisz bo w innym przypadku nastąpi rozruch z HDD - robisz tak jak nakazuje komunikat?

Jest to płyta DVD. Nie, nie pojawia się napis żeby nacisnąć dowolny klawisz i właśnie to mnie nurtuje. A zależy mi żeby sformatować bo komputer mi strasznie muli.

To zainstaluj z pendrive, jaki problem?

Z pedrive jest ten sam problem.

Ale co to za płyta DVD? Z filmem? :wink: Czy ta płyta umożliwia start komputera?

Pum945 , ustawiasz w ogóle bootowanie z pena, bo żeby ruszył musisz mu bootwanie z pena ustawić…

Piotr92 , jestem prawie pewien że tak, ustawiam USB-CDROOM (nie jestem pewien czy to tak wygląda) jeżeli ta opcja nie jest prawidłowa, to jeżeli możesz podpowiedzieć prawidłową byłbym wdzięczny.

Cedar , nie jestem pewien. Ale czy płyta musi posiadać start komputera? Jest to zwykła płyta (niestety swoją połamałem, a nie mam zbytnio funduszy aby kupować co jakiś czas oryginalne płyty) DVD kupiona w sklepie na której jest nagrany Windows.

@EDIT

Raz udało mi się uruchomić, ale gdy chcę usunąć partycje C, wyskakuje mi że nie mogę gdyż jest ona niezbędna do dalszej instalacji systemu.

Nie kasuj jej, wybierz zaawansowane opcje, formatuj i jak zniknie kułeczko i przestanie milić hdd kliknij dalej.

USB-CD-ROM dotyczy jak sama nazwa wskazuje dotyczy stacji podpiętej pod USB…Musisz ustawić w BIOS-ie opcję USB-Flash,lub podobne.Jeśli to XP to płyta powinna być CD…jeśli Vista lub Windows 7 to DVD.

Piotr92 , już wiem dlaczego wyskakiwało mi to okno. W szczycie desperacji kliknąłem na instalację systemu bez formatowania. Teraz jak usunąłem te pliki co wyskakuje komunikat “system windows […] ponieważ brakuje danego pliku”.

stalesz , zaraz spróbuję różnymi sposobami.

Pum945 , Zmień tytuł, by był związany z problemem, korzystając z przycisku EDYTUJ.

Zapoznaj się z TYMI informacjami.

Golden Finger , zmieniłem choć nie wiem czy jest zbyt trafny.

Wpadłem na pomysł który jest trochę czasochłonny ale może zadziałać. A mianowicie, zainstaluję Windows’a na dysku E i będę miał 2 (1 na C, drugi na E) następnie dysk C ulegnie formatowaniu i zainstalowaniu windows’a, a na koniec formatowanie dysku E, aby był czysty.

Jest to troszkę chaotycznie napisane, ale myślę że można zrozumieć.

Myślicie że to przejdzie? :slight_smile:

Jak nie sprawdzisz, to się nie przekonasz…

Klawiaturę masz na USB czy ps2? Jeżeli na USB ustaw w biosie usb support lub usb keyboard support na enabled.

O właśnie, zmieniłam klawiaturę na nową! Dzięki wielkie :smiley: , spróbuje i zobaczę czy to pomoże :smiley:

To mamy prawie ten sam problem, tylko że mi nie wyskakuje komunikat o naciśnięciu klawisza.

Aha, i zainstalowałem Windows’a na dysku E, ale to był dość zły pomysł, więc będę podejmował inne czynności mające na celu naprawienie mojego błędu :smiley:

lenka19l-jeśli rzeczywiście masz start z CD możesz sprawdzić w biosie czy tak jest.Po polsku to będzie funkcja kolejność botowania.Jeszcze szczegół startu instalacji win7-naciśnij klawisz dowolny w celu startu płyty.Jeśli to przegapisz to start od nowa. :smiley:

Dodane 24.01.2011 (Pn) 23:26

Pum945-a czy ten dysk E to drugi hdd czy tylko partycja na tym samym dysku co C.