Problem podczas instalacji widnows 7 rc


(Snajper35) #1

Kilka osób miało podobny błąd ale dotyczyło niby dysku twardego . Pisze posta bo przy starcie instalacji wyskakuje mi w okienku Load driver komunikat:

sa 3 przyciski browse, ok i cancel. po wybraniu browse widze wszystkie partycje oraz napedy .wybranie napędu gdzie jest płyta powoduje wykonanie scanu ale potem pojawia sie komunikat ze nie odnaleziono sterownika i koniec .

i nie wiem czy to ten sam bład czy nie

Mam 1 dysk podzielony na 3 dyski dla windows xp oraz jedna logiczna 20gb na ktorej chcialem win 7 dac

(dwa razy sciagałem plik iso )

Ma ktoś pomysł oco chodzi?


(Mireczek) #2

Skopiuj na dowolna partycję sterowniki do SATA i potem za pomocą przycisku Browse wskaż te miejsce.


(Snajper35) #3

no ok ale gdzie znajde sterownik do sata .


(Mireczek) #4
  1. Dopóki nie podasz modelu płyty głównej / laptopa to nikt tego nie powie. Trzeba szukać na stronach producenta, ale ze sterownikami do Windows Seven może być problem. Można spróbować podłożyć sterowniki od Visty, ale nie wiadomo czy zadziała.

  2. Może w BIOSie da się zmienić tryb pracy kontrolera SATA.


(Snajper35) #5

płyta głowna to Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce 4


(Mireczek) #6

Ciężko wejść na stronę Gigabyte i poszukać?

Nie wiem która wersja płyty.

Sterowniki do GA-K8NF-9 (rev. 1.x)

Sterowniki do GA-K8NF-9 (rev. 2.x)


(Snajper35) #7

podałem jaka płyta główna bo napisales

Dalej zrobilem wg porady poszukalem sterowniki na stronie gigabyte .sciaglem NVIDIA nForce4 Chipset Driver(include chipset \ lan \ sata raid)dla vista

tylko sie zastanawiam czy instalator windows 7 znajdzie odpowiednie pliki

-- Dodane 14.05.2009 (Cz) 19:08 --

sprawdziłem ,instalator wykrył w katalogu smbus plik nf4sys.inf po przeskanowaniu podał ze nie znalazł nowej wersji i koniec instalacji sprawdzę NVIDIA CK804 SATA RAID Driver


(Mstrex) #8

Miałem to samo, okazało się że iso było uszkodzone. Sprawdź czy masz poprawne iso lub czy się dobrze nagrało.


(Slawomir Guzik) #9

Mam tak samo już z trzecim wypalonym obrazem win 7 x64 (kolejne wersje). Nie było problemy z x86.

Problem występuje na dwóch dyskach twardych seagate. Wczoraj próbowałem botować z odpowiednio przygotowanego USB ale to samo.

Teraz już nie sądzę, by to był błąd obrazu? Trzech obrazów.


(Snajper35) #10

2 razy ściągałem plik i wypaliłem z 5 płyt. wiec raczej ok. Co ze zmiana pracy kontrolera w biosie ,moge zmienić ale nigdy tego nie robiłem bo nie bylo potrzeby wiec co sie może stać. Mam za sobą instalacje Windowsa 95,98 , XP kilku Linuksów ale pierwszy raz cos takiego widze . Z NVIDIA CK804 SATA RAID Driver tez sobie nie poradzil, znalazł 4 sterowniki ale cos tam skanowal i skonczylo ze komunikatem jak poprzednio ze nie znalał nowych sterowników i koniec


(szygmon) #11

Mam ten sam problem. Z betą (build 7000) i buildem 7057 było wszystko w porządku. Gdy włożyłem DVD z Win7 build 7000, przeskanowałem, anulowałem, włożyłem ponownie build 7100 to jakimś dziwnym sposobem instalacja poszła... Nie wiem co się dzieje z RC... Mam laptop hp 550


(Snajper35) #12

czytałem w necie ze niby można wypakować winrarem zawartosc pliku iso z win 7 potem uruchomic setup i niby komp sie zrestartuje i bedzie instalka ale mi wyszło ze brak bibiotek jakiś jest po kliknięciu na setup


(Jonek29) #13

da się tak zrobić jedynie gdy masz wersje zgodną z architekturą systemu, czyli np. masz Viste x86 - możesz instalować Sevena x86, masz Viste x64 możesz instalować Sevena x64. Oczywiście chodzi o instalacje przy uruchmionym systemie.


(Papucik) #14

Witam czy ktoś miał taki błąd przy instaowaniu win7:

Windows cannot copy files required for installation. The files may be corrupt or missing. Make sure all files required for installation are available, and restart the installation. Error code: 0x80070241