Problem podczas klonowania dysku laptopa HP - Clonezillą

Witam

Posiadam laptopa HP Compaq z oryginalnym Windowsem Vistą Home Basic wraz z partycją recovery.

Postanowiłem sklonować cały dysk (zrobić obraz dysku) za pomocą programu Clonezilla (robiłem to kilka krotnie). Pracowałem tym programem kilka krotnie na komputerach stacjonarnych i nigdy nie było problemu.

I myślałem, że i tym razem będzie tak samo.

Jednak po uruchomienia laptopa mam problemy z uruchomieniem Clonezilla (dodam, że jest to płyta bootowalna i była przeze mnie kilka razy używana nie było z nią żadnego problemu)

Mój laptop HP ma jakiś dziwny BIOS (nigdy takiego nie widziałem, można wybierać w nim myszką) ale znalazłem potrzebne opcję i ustawiłem sekwencję startową na CD.

Wykonuję restart i nic, ekran pokazuje logo HP napęd kręci CD z Clonezillą ale Clonezilla się nie uruchamia. Jaka może być tego przyczyna??? Czy HP blokuje programy umożliwiające klonowanie dysków???

Inne płyty statują z linuxem?

Próbowałem wystartować płytę z Clonezillą kilka razy ale bezskutecznie???

Dla nie wtajemniczonych dodam, że Clonezilla to jest darmowa odmiana Northona Ghosta :wink:

Dodane 17.04.2010 (So) 23:05

Czy miał ktoś z szanownych kolegów problemy podczas klonowania całego dysku z laptopa firmy HP???

Hej,

A próbowałeś wymusić start z płyty CD?? W większości przypadków dokonuje się tego wciskając klawisz F12 w czasie bootowania komputera i wybierając odpowiednie urządzenie do bootowania.

Pozdrawiam,

Dimatheus