Problem podczas uruchamiania/wybudzenia

Witam, próbowałem walczyć z moim problemem, ale poległem w samotnej walce, więc zwracam się do Was, ale po kolei. Specyfikacja
Monitor: LG Flatron W2243S
Zasilacz: Corsair CV500W
Płyta główna: Asroc z370 pro4
procesor: intel i5 8400
karta graficzna: GeForce 1060 6Gb gigabyte
kości ram: G.Skill aegis, ddr4 3000Mhz CL16
Dyski: 1:SSD Goodram 250gb, 2: Seagate 1Tb
chłodzenie CPU: SilentiumPC Spartan 3 LT
A więc przechodząc do sedna. Od mniej więcej tygodnia podczas uruchamiania komputera, procedura post nie napotyka żadnych problemów, słychać, że komputer wstaje, karta graficzna odpala się na maxa na kilka sekund, słychać pracujące dyski, ale monitor się nie uruchamia, a co najdziwniejsze nie mogę go wtedy wyłaczyć, dioda zasilania mruga bez przerwy, a moje próby wyłączenia nie przynoszą skutku, dopiero reset komputera i ponowne próby przynoszą skutek, zazwyczaj jest to 2-3 raz. Zauważyłem również, co dziwne, że komputer, gdy jest “ciepły” startuje bez żadnego problemu, mogę go wyłączyć i zostawić na około 5 minut i uruchomi się całkowicie poprawnie, ale po nocy już tego nie zrobi. Sprawdziłem kartę, ram oraz zasilacz w innym komputerze z innym monitorem i problem nie występuje, gdy podłączyłem monitor do zupełnie innego komputera problem nie wystąpił. Został również wykonany format na dysku systemowym oraz postawiony został nowy system, nie przyniosło to żadnego rezulatu. Ręcę mi już opadają, monitor jeśli chodzi o jego wiek, można śmiało powiedzieć, że już powinien być na emeryturze, ale dalej spełniał swoją funkcję. Proszę o Wasze rady/wypowiedzi co mogę jeszcze sprawdzić, albo co w tej sytuacji uczynić, szykować się na zakup nowego monitora? Pozdrawiam serdecznie.

Sprawdziłbym zasilacz. Takie nie-włączanie się kompa to problem - albo zasilacza - albo płyty. Sprawdź PSU, jak nie pomoże, to płyta do wymiany.
Ddodatkowo zobacz temperatury pod stress-testem.

Monitor raczej nie powinien sprawiać kłopotu z włączaniem. Podłącz inny monitor i zobaczysz.

Nie, nie, prawdopobonie źle się wyraziłem. Komputer się uruchamia, słychać procedurę post i wszystko startuje poza monitorem. Sprawdzę napięcia na zasilaczu, jak rozumiem muszę znaleźć przewody 12, 5 i 3V i je sprawdzić tak? Wszystkie podzespoły trzymają temperaturę, karta graficzna do 72 stopni celsjusza, natomiast procesor nie przekracza 60, temperaturę wewnątrz zasilacza sprawdzałem telefonem z kamerą termo, według telefonu nie przekracza 65 stopni celsjusza, zważając na to, że w mojej obudowie przez zasilacz przechodzi ciepłe powietrze z karty graficznej to tragedii chyba nie ma, ale chętnie posłucham dalszych opinii ( pomiary wykonywane podczas OCCT, ale również w grach, takich jak red dead redemption 2, gta V, Battlefield V, wszystko stabilne jak skała). Właśnie staram się załatwić inny monitor do testu

Masz możliwość zweryfikowania czy uruchamia się system operacyjny np. za pomocą odtworzenia dźwięku logowania do systemu lub po pojawieniu się dzierżawy adresu ip w dhcp w panelu administracyjnym routera?

1 polubienie

Sprawdziłem właśnie, dzisiaj komputer uruchomił się za 6 razem, a co do adresu ip, tak, router pokazuje, że już przy pierwszym “uruchomieniu” po kilkunastu sekundach komputer loguje się do routera i widać przepływ danych (specjalnie ustawiłem, żeby podczas uruchamiania włączył się steam i odpalił pobieranie gry)

Obstawiam więc problemy z kartą.
Ale na początek proponuję aktualizacje firmware płyty oraz aktualizację sterowników do karty.

Jeżeli włączone są jakieś tryby OC w płycie lub w ustawieniach karty graficznej, to należy je wyłączyć.

1 polubienie

Sprawa została wyjaśniona, to wina monitora. Gdy podłączyłem drugi monitor to po prostu od razu zadziałał, a co ciekawe stary też działał, włączyłem rano komputer i odszedłem coś zrobić, jak wróciłem to monitor normalnie działał. Dzięki za pomoc :slight_smile: