Problem podczas uruchamiania


(Kamil1210) #1

podczas uruchamiania komputtera coś zaczyna mi piszczeć w komputerze po czym pokazuje się (jak by nic się nie stało):

IDE Channel 0 Master (coś tam dalej)

IDE Channel 0 Slave (coś tam dalej)

IDE Channel 1Master (coś tam dalej)

IDE Channel 1 Slave(coś tam dalej)

potem pokazuje sieęnastepny ekran jak zwykle potem powinnien uruchomićsięwindows ale ekran robi się czarny i nic się nie dzieje :expressionless:

komuter nie jest nowy ma 5 lub 4 lata


(Technik Elektro) #2

dokładnie zacytuj informację, wygląda na problem z dyskiem twardym


(Kamil1210) #3

Memory testing : 786432K OK

IDE Channel 0 Master : HL-DT-stdvd-RAM GH22MP20

IDE Channel 0 Slave : None

IDE Channel 1Master : S_ATA1-A1-SAMSUNG-SP0012C SU100-34

IDE Channel 1 Slave: S_ATA2-None


(Technik Elektro) #4

jeśli masz tylko jeden dysk twardy, to widocznie system/bootsector poleciał, wsadź płytkę z systemem do napędu, uruchom komputer z płytki i spróbuj naprawić instalację.


(Kamil1210) #5

Dzięki za odpowiedz. Możesz napisać co mam zrobić dokładnie? Mam poszukać opcji naprawa instalacji czy od nowa Windowsa zainstalować?


(Technik Elektro) #6

naprawa instalacji


(Kpc21) #7

Spróbuj jeszcze wybrać opcję wejścia do konsoli odzyskiwania (będzie jeszcze przed wybraniem instalacji naprawczej), zaloguj się uzywając hasła administratora i wpisz następujące komendy zatwierdzając je ENTER-em:

fixmbr

fixboot c:


(Kamil1210) #8

Witam. Dzisiaj włączam kompa i o dziwo wszystko działa normalnie :smiley: Mam teraz zrobić to co pisaliście czy nic nie robić?

Zauważyłem tylko zmianę w klawiaturze (wolniej powtarza znaki) reszta działa chyba poprawnie.


(Adalbert) #9

Nie musisz tego robić, ale dobrze zobaczyć czy z dyskiem wszystko w porządku. HDTune: Benchmark, Health i Error Scan.