Problem połaczeniem sieci przez ruter od Livebox


(Kamil Hondax8rx) #1

Witam. Mam problem mianowicie mam razem z bratem internet. U niego jest gniazdo telefoniczne a wiec u niego jest Livebox a do mnie przeprowadzony przez kabel internet podłączony do rutera TP-Link. Problem leży tutaj, do środy wszystko działało ładnie pięknie tak jak powinno a od czwartku u mnie przestał działać internet, u mojego brata wszystko działa (komputer, dekoder podłączony do netu, czy nawet laptop) a u mnie pokazuje ze internet jest podłączony ale nic nie chodzi ( i taka sama sytuacja u mnie na laptopie (przez wi-fi łaczy sie laptop)) z tułu Liveboxa są dwie diody jedna świeci się na zielono a druga na pomarańczowo ale właśnie u mojego brata świecą się cały czas a u mnie mrygają i przez jakiś czas sie nie świecą wogule. nie wiem co jest grane, próbowałem już chyba wszystkiego, przepinałem kable z tyłu Livebox a przywracałem ustawania fabryczne (na stronie). Kabel chyba jest dobry bo niby pokazuje że mój ruter jest podłaczony ale internetu nadal niema ps. na moim kompie ani na lapku nic ostatnio nie instalowałem. PROSZĘ O POMOC! !!


#2

kamildmn , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(krzychup4) #3

Router wykorzystywany jest tylko przez Ciebie czy brat też korzysta z tego samego routera ?

Sprawdz czy karta sieciowa ustawiona jest w automatyczne pobieranie IP.

Panel Sterownia>Połączenia Sieciowe>(Nazwa używanej karty sieciowej)>z listy wybieramy Protokół internetowy TCP/IP > Właściwości

w ustawieniach routera sprawdz czy włączone jest DHCP, w ostateczności najlepszym rozwiązaniem byłoby ustanowienie Statycznych IP dla urządzeń w LAN

ale powiedzmy że pierwszą kolejnością jest, aby uzyskać dostęp do internetu dla komputerów.