Problem, przy blue screenie wyłącza się dysk

Mam dosyć dziwny problem, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Gdy pojawia się u mnie blue screen, na którym pisze że przeprowadzono zrzut pamięci, automatycznie wyłącza się dysk twardy.

Dysk jest sprawny, bo inaczej wyłączałby mi się też w innych momentach, zasilacz również. Oczywiście po resecie dysk startuje od nowa. Nie jest to może uciążliwe bo blue screeny są dosyć rzadko, ale wydaje mi się że tak nie powinno być? Z góry dzięki za Wasze opinie i rady.

A podaj co to za błąd.

Porządna konserwacja kompa.

Temperatury wszystkiego i napięcia zasilacza.

Masz coś kręcone w kompie.

Sprawdź pamięć na błędy - memtest.

Sprawdź dysk na błędy.

Wymień taśmę sygnałową dysku na nową 80 żyłową.

Ze sprzętem jest wszystko ok, co do błędu to teraz go nie podam bo od dawna nie miałem blue screena, w każdym razie błędy są przeróżne, to nie tak że był tylko jeden co jakiś czas, wszystkie błędy dotyczyły wpisów w rejestrze. J

a chciałem się tylko dowiedzieć czy to normalne że w przypadku takiego zdarzenia wyłącza się dysk. Może płyty Abita tak mają czy coś? Ze sprzętem nie chcę nic kombinować, bo chodzi stabilnie, już od długiego czasu.

Wiem tylko że raz miałem BSa kiedy zainstalowałem Pande Antywirus a innym razem gdy odinstalowałem ZoneAlarmPro, stąd wniosek że dzieje się tak czasem przy modyfikacji rejestru.