Otóż mam następujący problem przy instalacji gry NfS: Most Wanted:
pojawia mi się autorun -> wybieram instalacje -> wpisuję cd-key -> pojawia mi się licencja którą akceptuję i wtedy też pojawia się następujący komunikat :
“Instalacja nie może być kontynuowana, ponieważ gra wymaga nowszej wersji DirectX niż wersja wykryta na twoim komputerze”
Chciałem zaznaczyć że wcześniej miałem już tą grę zainstalowaną i nie było z tym problemów oraz posiadam DirectX’a 10 gdzie do gry wymagany jest niższy - DirectX 9c. Czemu gra nie wykrywa nowszego DirectXa i wskazuje że mam starszego??
Zainstaluj direct z płyt ze NFS i zobacz a jak nie to usuń obecny direct i zainstaluj możliwie najnowszy direct dla twojej karty graficznej może twój obecny direct stracił wpis w rejestrze albo jakiś plik zaginoł w akcji
A. No i co z tego ze masz DX10 ? a aktualizowałeś w ogóle biblioteki DX9 i DX10 ?
B. ehmm znam ten komunikat ale on się tyczy Windows Serwer 03-08 i Windows XP x64, musisz zgrać płytę na dysk i usunąć zawartość folderu DirectX a następnie wkopiować najnowszy pakiet DX ze strony MS i utworzyć obraz .iso wypalić go na płytę lub odpalić z wirtualnego napędu.
Otwórz plik autorun/autorun.cfg za pomocą notatnika.
znajdź DirectXVersion=9.0c i zmień na DirectXVersion=0. Zapisz plik.
uruchom Autorun.exe z folderu CD1 i gra powinna działać. Jesli zapyta o inne płyty to włóźcie je do napędu oraz podajcie ścieźkę do niech przy instalacji.
Wstrzymajcie się z usuwaniem zawartości CD1 aź do końca instalacji, bo pod koniec będzie jeszcze potrzebny. Po instalacji, śmiało moźna usunąć zawartość folderu, włoźyćdo napędu CD1 i uruchomić grę.