Mam problem z tym, że jak włacząm komputer, pojawia mi sie takie czarne i żeby dalej windows sie uruchmił musze wcisnąć F1 żeby poszedł bo jak nie to nie pójdzie za nic. Co mogę zrobić żeby mi sie normalnie włączał. Mam to od niedawna wcześniej czegoś takiego nie miałam. Przypuszczam że to jest od tego że kiedyś przy właczabniu komputera jakieś klawisze przycinełam niechcący, Prosze o pomoc. Z góry dzieki
Poproś kogoś ze znajomych kto ma jakie takie pojęcie co to “to takie czarne” ;-), żeby sprawdził i ew. wymienił baterię zasilającą (podtrzymującą CMOS) komputera. Ew. zanieś sprzęt do serwisu, ale pierwsza opcja wydaje się lepsza, bo tańsza :).
“to takie carne” to to co sie pojawia wszystkim na początku jak uruchamiaja komp. (bo przecież nikt nie ma tak że włącza komp i juz jest :P) tylko normalnie " to czarne" jest przez dosłownie kilka sek a ja poki nie włącze tego F1 to nie pójdzie.Pokazuje mi m.in jakąs temp kompa czy czegoś, no nie wiem nie znam sie na tym dlatego prosze o pomoc:)
No właśnie widzę… znaczy się czytam, że się na tym nie znasz :). Dlatego nie proponuję, żebyś sama to próbowała robić, tylko poprosiła kogoś, o kim wiesz że się zna (albo przynajmniej tak mówi ) o otworzenie komputera i wymianę znajdującej się w środku baterii.
Opisywany przez Ciebie objaw (“Press F1 to load defaults” lub coś w tym stylu) wyraźnie wskazuje na to, że komputer po odłączeniu zasilania “gubi” ustawienia w BIOSe. A gubi, bo wyeksploatowała się podtrzymująca je bateryjka. Po po uruchomieniu się komputera i systemu data i czas też się pewnie przestawia na jakąś z dalekiej przeszłości, zgadłem?
Proszę zapoznać się z treścią poniższych tematów i zmienić tytuł swojego tematu na konkretny, mówiący o problemie.
W tym celu proszę użyć przycisku