[problem] Reinstalacja XP Pro


(@ddd) #1

Witam. Szukałem, ale chyba jestem ślepy bo tekiego tematu nie znalazłem.

Mam taki problem:

Zacząłem robić reinstalacje systemu. Wszystko elegancko zaczęło się instalować i nagle koniec. W momencie kiedy instaluje sterowniki urządzeń się zacina i kaplica.

Pytanie brzmi: co z tym zrobić? Format i ponowna instalacja systemu narazie odpada, ponieważ mam kilka kont skonfigurowanych na kompie i masę programów, a mam zbytnio mało czasu by się tym zająć. Obrazu dysku też sobie nie zrobiłem :?

Konfiguracja kompa to: ECS K7S5A, Athlon XP 1700+, 512 DDR, GeForce 4 MX 440 SE, ST3200827A.

Proszę o szybką pomoc. Z góry dzięki.


(De Niro) #2

czy system się ładuje :?:

EDIT:

jeżeli tak to możesz z pod Windowsa zrobić reinstalcajce start-> uruchom->

X:-> gdzie X oznacza litere przydzieloną CDROM'owi


(Kosior6) #3

@ddd

wpiszujesz chkdsk /r


(Kamil198) #4

zistaluj jeszcze jeden windows XP


(Ferdek31) #5

robisz reinstalację, a odinstalowałeś poprzednie sterowniki, bo może chcesz zainstalować jeszcze raz sterowniki, które masz już zainstalowane?


(@ddd) #6

Więc jeszcze raz:

Reinstalacja przebiega poprawnie do momentu, w którym zaczyna instalować drivery. W tym momencie się zacina...

chkdsk wcześniej użyłem, nic nie pomogło.

Jak ma się system załadować, jak go nie ma :?:

Jak się robi reinstalację sytemu to się raczej nie odinstalowuje sterowników...


(Ferdek31) #7

teraz załapałem, chodzi Ci o sterowniki ładowane z XP myślałem, że o sterowniki do urządzeń po zainstalowaniu systemu, radziłbym Ci zostawić tylko dysk twardy, cdrom i kartę grafiki, poodpinać wszystkie peryferia i niepotrzebne urządzenia, jak pisałem wcześniej odinstalować stery, które zainstalowałeś z płyt do poszczególnych urządzeń, prawdopodobnie, któreś z urządzeń nie chce przyjąć sterowników z xp, chyba, że masz uszkodzony folder ze sterownikami na płycie


(@ddd) #8

Reinstalacja nie idzie z 3 róznych płyt - więc wada płyty odpada.

Podczas reinstalacji podłączone są tylko i wyłącznie dysk, grafika i cdrom mysz i klawiatura....

I po trzecie nie mam możliwości odinstalowania sterów bo przecież nie mam systemu...


(Ferdek31) #9

piszę Ci o większości problemów z instalacją, któryś może pomoże jak chcesz się pobawić:

prawdopodobnie instalator "gryzie się" z którymś z urządzeń, spróbuj tego:

  1. Jeżeli masz dysk sata zainstaluj odpowiednie sterowniki wciskając F6 na początku instalacji, oczywiśćie włóż wcześniej dyskietkę z sterami do kntrolera-odpowiedni monit pojawi Ci się na dole ekranu na początku instalacji,

  2. Przywróć ustaienia fabryczne biosu,

  3. spróbuj włączyć bądź wyłączyć obsługę ACPI /APIC / w biosie,

  4. spróbuj włączyć w biosie opcję "Assign IRQ for VGA" / bądź wyłączyć/,

  5. Opcje dot. pamięći ustaw na auto / jak najmniej agresywne /, a jeśli masz więcej kości pamięci zostaw tylko jedną byle nie mniej jak 128 MB,

  6. Wyłącz obsługę USB w biosie,

  7. odłącz zbędne w momencie instalacji komponenty jak karty rozszerzeń / dźwiękowa , modem, sieciowa, radiowa itp-zostaw tylko graficzną i potrzebny napęd /, odłącz także wszystkie peryferia / drukarkę /

Jeśli to nie pomoże przegraj całość płyty instalacyjnej na sformatowany dysk, uruchom system z dyskietki startowej pod win 98, następnie przejdź do katalogu "i386" i uruchom plik "winnt.exe" - oczywiście dysk musi być sformatowany w systemie fat 32, potem możesz przekonwertować na ntfs, dysk twardy ustaw na master, jeśli masz jakiś napęd na tej samej taśmie zostaw tylko dysk twardy

Napisałem dużo ale jeśli masz dobry dysk twardy i instalacyjny, któraś z tych opcji musi pomóc, trudno jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną na podstawie tego co napisałeś, dlatego wymieniłem Ci chyba wszystkie możliwe powodzenia