Witam! Dziś otrzymałam kupiony na allegro Router Thomson ST 706 WL, który ma wbudowany modem. Wszystko podłączyłam (mam neostradę tp). Zainstalowałam. Wszystko na komputerze pięknie chodzi, gorzej z laptopem (Acer Aspire 5520). Internet bezprzewodowo w ogóle nie chodzi, nawet nie znajduje sygnału. Jednak po podłączeniu kabla działa. Bardzo zależy mi na tym, aby internet w laptopie działał bezprzewodowo. Co powinnam zrobić? Proszę o instrukcję krok po kroku (nie jestem dobra w te klocki). Z góry dziękuję.
Wpisz w pasek przeglądarki adres 192.168.1.1. Zaloguj się za pomocą loginu admin i hasła - prawdopodobnie admin albo 1234 (bardzo możliwe, że będzie podane na spodzie routera). Jeśli router był używany i domyślne hasła nie pasują, poszukaj dziurki z napisem RESET i wciśnij czymś cienkim przycisk znajdujący się w tej dziurce.
Dostaniesz się w ten sposób do panelu konfiguracyjnego, poszukaj tam opcji włączającej WLAN.
Standartowym hasłem w Thomson 706 wl jest user: Administrator pass: (to pole jest puste) adresem ip routera jest 192.168.1.254 jeśli chodzi o wifi to w standardzie jest szyfrowane wep a klucz (standartowy oczywiście) jest nadrukowany na routerze , oczywiście możesz zmienić klucz i rodzaj szyfrowania po zalogowaniu na router. Reset do ustawień fabrycznych następuje po ( tzw. hard reset ) poprzez naciśnięcie przez 10sek przycisku reset z tyłu obudowy. Niestety jedyną rzeczą której nie możesz zrobić to odblokowanie kodeków ( ma odblokowane tylko 3 popularne) reszta jest nie dostępna, no chyba że sprzęt był kupiony w voippartners.pl tam na supporcie jest program konfiguracyjny, który potrafi odblokować kodeki i parę innych rzeczy niedostępnych z poziomu www.