Problem rozmowy głosowej ze skype

Witam wszystkich,

Mam problem ze skype. Mam najnowsza wersje tego komunikatora i nie moge swobodnie rozmawiać na nim. Ponoć komunikator ucina mi słowa, rozmówcy nie moga mnie nic zrozumieć. Ze znajomą chcę nieraz pogadać, ale nie może mnie też zrozumieć o co mi chodzi. Być może tu znajdę jakąś pomoc w tym zakresie. Pisalem o tym juz do suportu i twierdzą, że to jest a to sprawa łącza, a to czego innego, jednym slowem czepiają się do wszystkiego, tylko nie tego czego trzeba.

Robię sobie też próby na sekretarce automatycznej, czy tam wychodzi dobrze. Tam tak, sam siebie słyszę, ale gdy przyjdzie do rozmów ze znajomą, czy z kimś innym raptem rozmowy się urywają. Co drugie slowo podobno można złapać.

Więc jak to jest, na automatycznej sekretarce wszystko ok, a przyjdzie co do rozmów wszystko zaczyna się knocić.

Ponoć znajoma nie ma takich problemow, twierdzi, że to głównie tylko ze mną ma takie kłopoty, ze zrozumieniem. Może rownież rozmawiać na gg glosowo i też rozmawia swobodnie, natomiast ja nie moge na niczym, jedynie mi chyba pozostała rozmowa tekstowa, bo cóż innego.

Z głosem mogę się pożegnać. To już mam kolejna wersję skype, gdzie kłopoty są z głosem. Zglaszam do nich wszelkie uwagi, ale nadal jest to samo.

Widzę, ze co jedna wersja to lepsza, albo tylo u mnie, skoro znajoma może normalnie rozmawiać i na gg i na skype. Co to jest z tymi komunikatorami! !!

Tak, to jest problem z łączem.

Jakie masz? Radio? LiveBox TP? Czy co innego?

Problem z łączem na pewno, gdyż wczoraj rozmawiałem przez “skajpa” z kolegą, który ma neta 512 podzielonego na dwa komputery. Gdy jego staruszek intensywnie korzystał z internetu (czyt. strony z dużą ilością obrazków), to jemu wtedy “skajp” ucinał po połowie słowa, ostatnich literach (generalnie tak jak u Ciebie). Normalne zjawisko.

Ew. rada. W trakcie rozmowy ogranicz zużycie łącza do minimum (czyli powyłączaj wszelakie komunikatory, programy do ściągania, nie przeglądaj internetu itd.).

Jakie masz to łącze, włącz Skype i sprawdż użycie procesora i pamięci w trakcie rozmowy głosowej, może problem lezy u kolezanki a nie u ciebie.

Menadżer zadań windows (shift+alt+delete) zakładka “sieć” wyłączone wszystko co kożysta z połaczenia sieciowego ,wykożystanie sieci musi być 0% nie ma prawa drgnąć , jeżeli ruszy nawet na 0,1% to znaczy że masz zasyfine łącze i jakieś robale z nego kożystają.

Przyczyn może być wiele : viewtopic.php?f=2&t=234388

Witam ponownie,

Łącze mam z UPC, także to est tylko kablówka, także wykorzystanie sieci, też mam na 0, znajoma tweirdzi, że u niej to samo jest wszystko ok, a jednak kiedy ze mną chcę rozmawiać, to co drugi wyraz jej się ucina, nie moze mnie nic zrozumieć, tak samo dzwonię w inne miejsca, tam w ogóle nie moge się dogadać, np chciałem do Banku zadzwonić, nie słyszano mnie w ogóle.

Ale dziwi nie to, że na sekretarce słyszę się, natomiast ktoś w rozmowie mnie nic nie słyszy. Jak to jest? Dla mnie to zagadkowe.

Na stronach skype jest poświęcone tylko ustawieniom karty dźwiękowej. Na to nie mogę narzekać, bo mam calkiem niezłą - Yamahę.

Testuję samą kartę dźwiękową i jest znakomita. Tak samo mam glośniki podlączone pod tą kartę i tak samo wszystko ok

Zatem chyba to leży po stronie samego skype

Dodane 13.03.2009 (Pt) 13:17

W czasie jakichkolwiek rozmów przez skype nie przeglądam stron internetowych, ano nie ściągam żadnych plików, wszystko programy typu P2P mam wyłączone, jedynie chyba gg mam wlączone, ale może i to warto wylączyć

Może podaj szybkość łącza ,wejdź na strone http://www.testlacza.pl/ , wciśnij begin test i podaj szybkość download i upload , możliwe że coś UPC zbytnio Cię ogranicza.

Łącze mam dość dobre sprawdzane kilkakrotnie 4 MB/s, czyli nie takie słabe, a lada dzień zwiększam do 10 MB/s.

Z testu wynika, że do 4 MB dochodzę, nie jest równo, ale to typowe. Nigdy nie będzie idealne.

Co jakieś czas to testuję

Dodane 13.03.2009 (Pt) 16:53

Okazalo się, ze chyba to była sprawa mikrofonu, to samo mialem z kimś, kto zadzwonil do mnie, to samo było, ja jego slyszalem a on mnie w ogóle nic. Teraz wymienilem sluchawki, pewnie to bylo problemem.

Test nadal ten sam, tak samo test karty dźwiękowej ten sam, wszystko okaże się podczas rozmów :slight_smile:

andrzejno1964 , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif