(Problem rozwiązany) Taktowanie rdzenia 1120 a wyciąga jedynie 1000Mhz w stresach


(urOk) #1

Witam, panowie nie znam się tak bardzo więc pytam na forum. Posiadam kartę Radeon R9 270x I w opisie tej karty, taktowanie pamięci to 5600 a w GPU-Z pokazuje mi że 1400 takie samo info w panelu ustawień, jak mam to rozumieć? Że obniżyli taktowanie? Czy ja po prostu źle je odczytuje? 

Przechwytywanie.PNG

q.gif


(Veers) #2

Oprogramowanie prawidłowo ci pokazuje rzeczywiste taktowanie pamięci.

Co do opisu “tej karty” - to poczytaj sobie opis działania pamięci GDDR5.


(Lamerq2) #3

co do taktowań to karta ci je zbija na 150Mhz/450Mhz jak nie używasz jej?

bo czasami jest problem i pamięć nie zbija taktowania i karta w idle ma 50*C :wink:


(urOk) #4

Veers Dzięki, tak właśnie myślałem że źle odczytuję taktowanie, mnożąc x4 wychodzi 5600. A już się martwiłem że obniżyli zegar po naprawie.

 

Lamerq2 Karta zbija taktowanie, temperatury wahają się pomiędzy 30-36C jak nie jest stresowana.


(urOk) #5

Chciałbym wrócić do tematu. Panowie karta ma ustawiony zegar na 1120Mhz ale w grach i w stres testach wyciąga jedynie 1000Mhz jak mam to rozumieć? 

test.gif

t2.gif


(JNJN) #6

Może błąd odczytu?

 

I musisz mieć program działający w tle - cały czas odczyt, bo jak wyłączysz obciążenie, automatycznie spada Clock ( na screnie widać obciążenie 97 %)


(urOk) #7

W Furmarku na pełnym obciążeniu  też pokazuje tylko 1000Mhz. Sprawdzałem na różnych programach, wszędzie taki sam odczyt.

1.PNG

Ok już wiem co to  jest. Nazywa się UVD bug po wyłączeniu karty w Menadżer Urządzeń i ponownym włączeniu zegary w odczycie są na 1120.


(JNJN) #8

Może, to chwyt marketingowy producenta, niby ma 1120, a faktycznie jest 1000?

 

Edit:

To 1120, to może być w trybie boost? czyli, coś jak turbo w CPU.

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/asus-radeon-r9-270x-directcu-ii-top-karta-specyfikacja-zapowiedz.html

 

http://pclab.pl/art49195-4.html

 

I wygląda, że to pełen automat - przejrzyj opcje sterownika, może funkcja wyłączona?

 

http://event.asus.com/mb/2010/Unlocker/GPU-Boost.htm

 

 


(urOk) #9

Już wszystko działa dobrze. Zegary chodzą jak powinny, tak jak wspomniałem po wyłączeniu karty w menadżerze urządzeń i ponownym włączeniu zegary zaczęły działać jak należy. 

 

Ale dzięki za próbę rozwiązania problemu JNJN.