Pomaga uśpienie i uruchamianie komputera (przynajmniej na jakiś czas). W niektórych grach wystarczył Alt+Tab i problem też na jakiś czas znikał, w innych problem w ogóle nie występuje. Z tego co pamiętam, to na zewnętrznym monitorze problemu nie było w ogóle.
Ten przykład wystąpił przy graniu w World of Tanks.
Dodam jeszcze, że mam tak od dawna, ale jakoś nie zabrałem się do próby naprawienia tego.
Specyfikacja laptopa:
Procesor: Intel Core i5-3210M
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 710M
Ram: 8GB
Dysk: 1TB
System: Windows 10 Pro (występowało też na Win 7).
Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie było mnie na sylwestra :).
Aktualizacja biosa i sterowników niestety nie pomogła. Co do Windowsa 8.1 to problem również występował.
Zastanawia mnie to, że na zewnętrznym monitorze problemu nie ma. Tylko nie wiem jak przekazywany jest obraz z dedykowanej karty w tych dwóch przypadkach (matryca laptopa i monitor zewnętrzny).
To skoro problem nie występuje na zintegrowanej to na pewno nie jest wina matrycy czy też taśmy, bo w końcu wyświetla podczas gry na niej normalnie. Sprawdź temperatury karty graficznej. Zainstaluj i odpal program HWinfo z opcją “only sensors” oraz uruchom zapisywanie logów (ikonka kartka z plusem). I pograj na dedykowanej do momentu śnieżenia. Po czym podeślij te logi w formie załącznika tu na forum.