Problem! Śnieżenie ekranu Lenovo G580

Witam!

Posiadam Lenovo G580 z procesorem Intel i5 i nVidia 710M. Gdy używam dedykowanej karty w niektórych grach, czasami występuje taki efekt śnieżenia: https://drive.google.com/file/d/0B5-IcZiFQfMGeVlFbGtWSkpYUjg/view?usp=sharing

Pomaga uśpienie i uruchamianie komputera (przynajmniej na jakiś czas). W niektórych grach wystarczył Alt+Tab i problem też na jakiś czas znikał, w innych problem w ogóle nie występuje. Z tego co pamiętam, to na zewnętrznym monitorze problemu nie było w ogóle.

Ten przykład wystąpił przy graniu w World of Tanks.

Dodam jeszcze, że mam tak od dawna, ale jakoś nie zabrałem się do próby naprawienia tego.

Specyfikacja laptopa:

• Procesor: Intel Core i5-3210M
  • Karta graficzna: NVIDIA GeForce 710M
  • Ram: 8GB
  • Dysk: 1TB
  • System: Windows 10 Pro (występowało też na Win 7).

Z góry dzięki za pomoc :) 

Możliwe że taśma przy zawiasie jest już uszkodzona.

A czy nie byłoby tak wtedy przy normalnym użytkowaniu?

Używasz podkładki chłodzącej ? Jakie temperatury są w stresie ?

Tak, używam. Zaczęło śnieżyć przy 58 st. Mogę wrzucić loga z GPU-Z do tego momentu, albo jeszcze popróbować go bardziej podgrzać.

Dodam, że to zwykle występuje na początku gry.

Sprawdź multimetrem czy taśma nie jest uszkodzona, ewentualnie inwerter matrycy.

@kamillo1000

Ja jak najbardziej obstawiam uszkodzenie sprzętowe aniżeli kwestia systemu.

Spróbuj zagrać w cokolwiek innego, ale na zintegrowanej i zobacz efekt.

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale nie było mnie na sylwestra :).

Aktualizacja biosa i sterowników niestety nie pomogła. Co do Windowsa 8.1 to problem również występował.

Zastanawia mnie to, że na zewnętrznym monitorze problemu nie ma. Tylko nie wiem jak przekazywany jest obraz z dedykowanej karty w tych dwóch przypadkach (matryca laptopa i monitor zewnętrzny).

@CrisPL

Na zintegrowanej problem z WoT’em ustępuje, tak jak można się było spodziewać.

Co do sprawdzenia taśmy to nie wiem czy chcę rozbierać laptopa, bo przy moich zdolnościach manualnych pewnie zniszczę jakoś taśmę.

To skoro problem nie występuje na zintegrowanej to na pewno nie jest wina matrycy czy też taśmy, bo w końcu wyświetla podczas gry na niej normalnie. Sprawdź temperatury karty graficznej. Zainstaluj i odpal program HWinfo z opcją “only sensors” oraz uruchom zapisywanie logów (ikonka kartka z plusem). I pograj na dedykowanej do momentu śnieżenia. Po czym podeślij te logi w formie załącznika tu na forum.

Jak na złość problem nie chce wystąpić, spróbuję jeszcze jutro i wrzucę logi.

Edit:

Tym razem wystarczyło odpalić na parę sekund, dodaję loga.

Wot.CSV

Edit 2:

Zauważyłem, że problem nie występuje gdy zmieniłem ustawienia graficzne na średnie. Może na to związek z ilością fps’ów?