Czołem fachowcy.
Mój sprzęt:
płyta ASUS STRIX Z270H GAMING
procesor Intel i5-7600K pracujący z maksymalną częstotliwością 4,9GHz
pamięć Corsair 16GB w czterech kościach (w BIOSie lekko podkręcone, na ile nie pamiętam)
SSD SanDisk 240GB x2 spięte w RAID 0
HDD WD 2TB x2 spiete w RAID 0
reszta chyba nie istotne:
GeForce GTX 1050, 2 monitory, zewnętrzny napęd DVD, klawiatury, mysze (myszy?), drukarka, obudowa nawet
Mój problem:
Większość programów zanim się uruchomi, czeka nie wiem na co, około 5 sekund. Nie ma znaczenia z jakiego źródła pochodzi program, czy instalowałem go ze ściągniętego instalatora, czy też był instalowany bezpośrednio ze Sklepu. Nawet Ustawienia Komputera, czy też Pogoda czekają nie wiem na co. W przypadku tych dwóch pojawia się okno natychmiast, lecz przez 5 sekund zanim jakakolwiek treść się w nim pojawi widnieje na środku odpowiednia ikona (trybik, kółko (chyba to słońce) z chmurką). W przypadku programów “normalnych” 32 lub 64 bitowych przez 5 sekund kręci się okrąg przy wskaźniku myszy. Chyba identyczny (wg mnie dokładnie ten sam) czas potrzebują programy jakiekolwiek, zanim otworzą okno zapisu czegokolwiek. Dajesz “zapisz jako” i czekasz 5 sekund na pojawienie się okna, czekanie umila (raczej uprzykrza) kręcący okrąg przy wskaźniku myszki. Efekt 5 sekund nie znika przy włączeniu/wyłączeniu RamCache II (ustawiony mam na “Advanced mode” z przydzielonymi 4GB pamięci). Gdy programy już się uruchomią to działają tak jak można by się spodziewać. Działają na tyle szybko na ile system pozwoli, dostęp do dysku mają w odczycie błyskawiczny. Przeglądarki plików graficznych (XnView, FastStone MaxView) gdy już się po tych 5 sekundach uruchomią, do odczytują pliki z prędkością zbliżoną do prędkości światła.
Pluginy zewnętrzne wywoływane z programów graficznych również potrzebują tych 5 sekund, a czekanie na ich załadowanie umila kręciołek przy strzałce wskaźnika myszki.
Pomimo włączonego RamCache, gdy klikam dwukrotnie na tego samego JPGa, to za każdym razem odczekuję te 5 sekund zanim uruchomi się FastStone MaxView. To najszybsza przeglądarka grafik rastrowych na planecie Ziemia! 5 sekund za każdym razem, to samo zdjęcie, ta sama czynność, można tak próbować setki razy w jednym ciągu.
Problem nie dosięga niektórych programów wydaje się wcale, co tylko jeszcze bardzie wku… irytuje. Dla przykładu CristalDiskMark jest uruchomiony zanim skończę double click na reprezentującej go ikonie. Klasyczny Panel Sterowania wyświetla swoją zawartość zanim dotrze do mnie, że ja w ogóle wywołałem ten aplet (aplet?, wiecie o co mi chodzi).
Swego czasu problem ten nie występował wcale! Nie wiem w wyniku czego się pojawił, nic nie kojarzę.
Co próbowałem zrobić?
Odinstalowałem wszystko czego nie potrzebuję - nie pomogło.
Autoruns użyłem do wyłączenia wszystkiego co według mnie było i jest niepotrzebne - pogorszyło sprawę, lecz nie wiem co dokładnie, gdyż wyłączyłem mnóstwo rzeczy na raz. Czas oczekiwania zwiększył się do 25-30 sekund. Włączenie tego co wyłączyłem nie przywróciło oczekiwania 5 sekundowego. Przywróciłem system z obrazu. Powróciło 5 sekund.
Zainstalowałem Window ponownie bez usuwania czegokolwiek, w nagrodę otrzymałem około 1,5 sekundy więcej. Przywróciłem system z obrazu i powróciłem do 5 sekund.
Wywaliłem wszystkie C++ (po co?? nie wiem) ani pomogło, ani zaszkodziło, jeszcze nie znalazłem programu który by piszczał że mu te biblioteki odinstalowałem (może to do gier??).
Próbowałem coś wyszperać w raportach systemowych, zrozumiałem jaki gupi jestem. Nic nie znalazłem, a nawet nie wiedziałem gdzie i czego szukać.
Antymalware od Mawarebytes nic nie znajduje, różne inne skanery też nic.
Pomóżcie mi proszę pozbyć się tych cholernych 5 sekund, praca z systemem jest teraz w cholerę bardzo niekomfortowa. Nie po to mam te RAIDy, nie po to podkręcam procek, żeby teraz patrzeć na 5 sekundowego kręcioła! Nie po to nie było tych 5 sekund, żeby były teraz!!!
Dlaczego proszę o pomoc?
Gdyż na tą chwilę przeinstalowanie systemu i tych moich wszystkich programów nie wchodzi w rachubę. Jestem na to już za stary, szkoda mi tych godzin. Chce odzyskać produktywność swojego systemu, a działał bez zarzutu.
Z góry dzięki za każdą poradę.
—x---x—x---
Na pohybel COVIDowi, i tak 19 razy!