Problem windows XP. zacinki, lagi, spowolniony komputer


(Eneryg2000) #1

Panowie no po prostu jest przej... nie kompentuje tego to po prostu zal słów do tego mojego komputera.

gdy tydzień temu zamówiłem kartę graficzną założyłem ja wczoraj włączam komputer zacinki hmm co to moze byc dobra zainstalowalem sterowniki uruchamiam ponownie komputer i dalej no myslalem ze sie normalnie zabije tak sie zacinal ze wczytywanie windowsa to trwalo ok. 4min a gdzie reszta po prostu n/c odpuściłem mu i na drugi dzien wlaczam ok właczyl sie dosyc szybciej ale dalej sie zacina kto gra w counter strike to wie ze przy 20fps sie grac nie da.. i z pingiem 90-150 chce uruchomic program to trwa ok.2min a gre to juz wogole... mysle ze da mu normalne chody gdy zainstaluje od nowa windowsa i sterowniki do karty graficznej co wy na to?


(Lukaszk 89) #2

Podaj config kompa(w szczególności zasilacz). W karcie masz dodatkowe zasilanie?Podaj odczyty temp. i napięć z BIOSu i Everesta.Na płycie nie masz napuchniętych kondensatorów?


(JNJN) #3

Proszę zmienić temat na konkretny, opcja EDYTUJ i popraw.JNJN


(Eneryg2000) #4

Intel[R] Pentium[R] 4CPU 2.80GHz 2.79GHz 1.25RAM karta graficzna AH4650HDMI Firmy Asus Zasilacz Firmy be quiet 530W. [karta graficzna] --> jest wiatrak który podłączony jest do zasilania z zasilacz. kondensatory nie są napuchnięte. temp. z biosu i Everestu nie wiem jak sprawdzić.


(Lukaszk 89) #5

Zmień tę nazwę tematu na konkretniejszą bo poleci do kosza!!

[Zerknij na post Admina...]

DO BIOS-u wejdziesz najprawdopodobniej klawiszem "Delete"(ew. którymś Funkcjonalnym) podczas wyświetlania ekranu POST (pierwszy ekran po uruchomieniu komputera).

W BIOS-ie odnajdź dział: "PC Health Status", ewentualnie "Hardware Monitor".

Tam odczytasz temperatury i wartości napięć.

W Evereście Zakładka Komputer->Czujnik i dajesz screena albo podajesz manualnie odczyty.


(Eneryg2000) #6

Nie mogłem screena zrobic więc Ci napisze.

Temperatura

Płyta głowna 47*C [118*F]

Procesor 76*C [169*F]

GPU Diode [dispIO] 38 *C [99*F]

GPU Diode [MemIO] 32*C [90*F]

Seagate ST3200822AS [TRIAL VERSION]

Wentylator

Procesor graficzny 30%

Wartości napięć

+3.3 V 5.33 V

+5 V 5.00 V

+12 V [TRIAL VERSION]

Temp biosa podam Ci jutro bo spadam na imprezke taraz. :slight_smile:


(Drobok) #7

Właśnie podałeś temperatury więc nie kapuje co napisałeś jako zakończenie posta poprzedniego ;p

Na początek proponowałbym czyszczenie ccleanerem, optymalizacje, oraz defragmentacje dysku.

Jeśli zciny pojawiły się po zmianie grafiki na inną pozostaje pytanie czy przed instalacja nowych sterów wywaliłeś stare ;p


(Lukaszk 89) #8

Podaj odczyty z BIOSu bo takie napięcie na +3.3 nie może być:confused:

I procesor się nieco grzeje.


(Drobok) #9

To standardowa temperatura pentium grzejnika ;p


(Piotrkijak) #10

Temperatura mogłaby być mniejsza. Wymień prockowi pastę termoprzewodzącą na Arctic Silver 5 np i przeczyść kompa jak będzie kurz, bo to też mu nie zaszkodzi a wręcz pomoże, bo przy kurzu to wystarczy trochę wilgoci i zgon płyty głównej tudzież innego podzespołu gwarantowany.


(Eneryg2000) #11

No panowie żeście się rozpisali troszkę :smiley:

no z tą karta graficzną jest tak ze nie wywaliłem poprzednich sterów a wgrałem nowe :stuck_out_tongue:

gdy wymieniałem kartę graficzna i zasilacz to go troszkę przeczyściłem, wiec myślę ze przez kurz nie powinien się zacinać.

wyrzucę te stare sterowniki i napisze czy dalej są zacinki :slight_smile:

tylko napiszcie mi jak je odinstalować te stare sterowniki, poprzednia nazwa karty to readeon 5200.