Problem z 4 modułami ram

witam.

miałem 2 gb w dualu 1+1gb ocz pc2-6400 800Mhz 5-5-5-12 dokupiłem identyczne 2 gb (sprawdzałem oddzielnie -są sprawne).

zainstalowane razem 4gb nie działa tzn nie odpala sie win7 64bit . wczytuje tylko strone startową i zawiesza sie :frowning:

w biosie pamięci są widoczne . napięcie ram ustawione jest na auto . NB ma napięcie 1,25 v

próbowałem podnieść napięcie na 2.0v i na NB na 1,3v . CL ustawiłem na sztywno 5-5-5-12 (były na auto) . nic nie pomaga

na innym forum ktoś napisał ,że to prawdopodobnie mobo ma problemy z napięciem dla 4 modułów .

jest w ogóle jakiś ratunek?

Co to za płyta główna?

Co to za płyta główna, masz włożoną dodatkową zawojkę zasilającą do mobo?

Jaki zasilacz?

Płyta główna MSI P6N SLI-FI a tu link: http://www.agito.pl/plyty-glowne/msi-p6 … 40842.html

Dodane 06.01.2011 (Cz) 13:12

zasilacz to mode com mc-400atx 2.0 pfc 400W

procesor intel cor duo 4400

Dodane 06.01.2011 (Cz) 13:14

gdzie szukać tej dodatkowej zwojki na mobo?

Chyba koledze chodzi o wtyczkę 4-pinową z zasilacza do płyty głównej, prócz głównej wtyczki 24-pinowej.

mam rozumieć że trzeba podpiąć dodatkowo tą 4 pinową wtyczkę zeby dodatkowo zasilić te 2 moduły ram?

samo zwiększenie napięcia w biosie nic nie daje

Jeśli masz niepodpiętą, a masz wejście na płycie, to tak. Bez niej nie powinien się komputer włączyć :wink:

nie no komp to mi działa (skoro pisze posty:-)

Sprawdzałeś czy jest podpięta?

jest podpięta

No to spróbuj zaktualizować BIOS.

xbialyx5 - wielkie dzięki za pomoc :slight_smile:

aktualizacja biosu pomogła:-)

a czego ja nie próbowałem już :slight_smile: sprawa była beznadziejna a tu masz:-)

OK nie ma sprawy ; )