Problem z 4GB ramu w komputerze - ciągłe resety


(Wujek 15) #1

Mając 2 GB ramu w komputerze po dokupieniu nowej grafiki postanowiłem dołożyć kolejne 2 GB pamięci. Oczywiście pamięć kupiłem o takich samych parametrach, tego samego producenta i o tych samych oznaczeniach również na tych samych kościach. Problem jest tego typu że komputer praktycznie ciągle wywala bsody o różnych kodach błędu. Czy to na XP czy to na VIście czy to też na Viście 64 bitowej. Z wykrywaniem ramu nie mam problemu , jednak zdarzają się notoryczne resety w różnych odstępach.

Również przy 4 GB winrar rozpakowywuje pliki z błędami. Przy 2 GB problemu z resetowaniem się nie ma. Pliki czy to przy 2 GB czy przy 4 GB są ustawione w biosie na sztywno.

Ludzie ogólnie na forach piszą że mają właśnie ogólne problemy z 4 GB ramu. Z 3 nie ale z 4 są resety i bsody.

Jak tego uniknąć ?

Nie po to chyba można załadować do komputerów po 16 GB ramu by komputer się resetował.

Pamięci na defautlowych i podkręconych parametrach się resetują.

Pamięci wolne od błędów.

Cały config w podpisie.


(Cosik Ktosik) #2

A sprawdzałeś na początek pamięć programem Memtest86? Próbowałeś zwiększyć trochę napięcia na nich?


(Wujek 15) #3

(Technik Elektro) #4

poczytaj o konfiguracji pamięci w manualu, sprawdź na stronie producenta lub za pośrednictwem programu cpu-z - zakładka SPD jakie napięcie powinno być podane na pamięci operacyjne i takie ustaw.


(Wujek 15) #5

4-4-4-12-22

2T 2.1V-2.2V


(Technik Elektro) #6

i przy takowych pracują ?? timingi porównywałeś ?? niczym się nie różnią ?? podaj kilka przykładowych kodów błędów bsod ... 0x000 bla bla bla


(Wujek 15) #7

7B

8A

Roznego rodzaju.

Komputer tak jakby losowo wywalał.

Często również z softem i sterownikami.

Ale już kilka razy wgrywałem inne 32 i 64 bitowe systemy i za każdym co innego albo po prostu bsod DUMP zliczanie do 100 i reset.

Tak przy takich pracują. na Defaulcie to samo.

Po prostu problemu są jak jest 4 GB.

3 nie sprawdzałem bo w sumie to jest bez sensu.

2 bez zarzutu.

Chociaż nie wiem czy pamiętasz , ale jak złożyłem ten zestaw dokładnie rok temu to również miałem problem z tymi 2 GB pamięci na tej płycie. Wtedy właśnie ktoś podsunął pomysł by procka i pamięci dać na sztywno i było OK.

a Tu nawet biosa 2 x uaktualniałem i nic przy 4 GB.


(Technik Elektro) #8

widocznie problem leży w płycie (błędach biosu) może opchnij pamięci i kup 2x2gb...


(Wujek 15) #9

Nie... wolałem 4X1 GB.

Cóż nie po to kupowałem by sprzedawać i kupować na nowo.

Właśnie widziałem u setek ludzi są błędy przy 4 GB ramu.

Może przesiądę się na Gigabyte AMD 780

Jesli ktoś miałby pomysł to proszę pisać.


(Mariosti*) #10

Ale jeśli już to błędy pojawiają się przy 4 kościach bo masz 2x większe obciążenie zasilania ramu... Podnieś im napięcie, spróbuj aktualizacji biosu... Masz radka 4850... lepiej zrobisz jeśli przesiądziesz się na porządną płytę na 790fx chipsecie.


(Technik Elektro) #11

to jest błędne podejście do tematu.

wszelkich testów dokonuj na viście / xp 64bit spróbuj też na czas testów zaniżyć timingi do 5,5,5,22


(Mariosti*) #12

To jest prawdziwe podejście do tematu. To ile bitów ma os nie ma żadnego znaczenia, adresowanie jest stałe. Płyty główne nie robią problemów z 2 modułami, szczególnie gdy dodatkowo podnosimy im napięcia właśnie z podanej przeze mnie przyczyny, do podkręcania 4 modułów potrzebne są wysokie modele płyt głównych...


(Wujek 15) #13

Hm.

Skoro daje im 2.1-2.2 to to napięcie nie idzie osobno na każdy slot ?

Mogę spróbować w sumie 2.3 ale 2.4 to już troche sie boje że potem zaczną się sypać.

Właśnie zastanawiałem się nad Gigabytem 780 na 790 narazie nie patrzyłem.

Bios w DFI mam ostatni jaki wyszedł tak jak napisałem w 1 poście..

W zasadzie timingów też nie chce zwiekszać bo zamierzony cel to był default 44412 i niżej


(Mariosti*) #14

Nie idzie osobno, zasilanie dla wszystkich modułów ramu jest wspólne, ale 4 kości obciążają go 2x bardziej niż dwie, pojemność nie ma tu znaczenia. Daj te 2,2-2,3 i zobacz co się dzieje. Jeśli to nic nie da spróbuj zostawić dwie kości, albo próbuj odpalać zestaw na pojedyńczych kościach aby sprawdzić czy czasem któraś z nich nie jest wadliwa.


(Wujek 15) #15

Na 2.2 resetowały się bo sprawdzałem

Oba zestawy również testowane i osobno i 0 problemów.


(Mariosti*) #16

MSI K9A2 Platinum

albo

Gigabyte GA-MA790FX-DS5

powinny załatwić sprawę w takim razie.


(Wujek 15) #17

Kupić coś nowego to niby jest rozwiązanie.

Chociaż lepszym rozwiązaniem byłoby odpalenie tego na obecnej płycie..


(Mariosti*) #18

Jeśli jest na gwarancji to do serwisu, no chyba że producent napisał że nie uciągnie 4 800mhz kości...


(Wujek 15) #19

DFI to loteria.

Każda płyta ma swój charakter

Jak zachce to działa.

Na gwarancji nic nie zrobią.

Bo to wina " nie wiadomo " czego.


(Mariosti*) #20

A tam, jeśli miałoby móc niedziałać to nie powinna mieć 4 slotów na ram. Sprawdziłeś pamięci i wszystkie są dobre, wina płyty głównej, nie znajdzie serwis problemu to niech wymieni.