Problem z A-Data Vitesta 2x2GB


(Xylohalo) #1

Witam.

Kupiłem dzisiaj pamięć A-Data Vitesta Extreme Edition ponieważ wydawało mi się że jest to dobry wybór i nie będzie żadnych problemów. Jednak myliłem się. Po włożeniu pamięci komputer nawet nie wchodzi do biosu tylko ciągle piszczy. Przed kupnem przeglądałem parametry pamięci i płyty głównej i wszystko wskazywało na to że będzie działać. Może ktoś zna przyczynę :?:

płyta głowna: Gigabyte GA-M61SME-S2

procesor: Athlon 64 X2 4200

grafika: Gigabyte Radeon 2400 PRO 256MB DDR2 PCI-E


(Mateusz 931) #2

może kości są jednostronne, i Twoja płyta nie obsługuje ich ? Może nie obsługuje 4Gb ?


(Xylohalo) #3

Miałem Goodram jednostronny i działał. Czy to możliwe że płyta nie obsługuje dwustronnych kości?

płyta obsługuje do 8GB ramu


(Alladynek) #4

Resetowałeś ustawienia BIOSu? Może ustawienia które masz są wprowadzone ręcznie do ustawień dla RAMów, a nie przez SPD?


(Xylohalo) #5

Próbowałem. Już kilka razy


(Emilmlo) #6

A masz jeszcze te Goodramy ??

Jeśli masz to wymontuj A Daty i zamontuj Goodramy, daj 1.9V lub 2.0V na ramy i z powrotem zamontuj A Daty, wtedy zobacz czy komp startuje.


(Xylohalo) #7

Obawiam się że mój bios nie daje możliwości zmiany napięcia ani dla procesora ani dla pamięci. Nawet po odkryciu dodatkowych opcji za pomocą CTRL+F1

W dniu 10.07.2008 , o godzinie 18:41 został dopisany post przez xlorite

A więc myślę że to wina płyty głównej która daje tylko 1.8v a pamięć potrzebuje minimum 1.9v

może ktoś doradzi płytę główną pod ten procesor i pod tą pamięć?


(Rastko1) #8

http://www.comp4you.eu/pricelist/item.aspx?PID=C6701332

http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=8552

http://www.mbpartner.com.pl/index.php?p ... 1&Itemid=1


(Xylohalo) #9

Dzięki. Zastanawiam się nad tą trzecią bo tamte za drogie... a może coś Asus'a :?:


(Darth ReX) #10

Ta ostatnia płyta jest bardzo dobra.


(Xylohalo) #11

zdecydowałem się na kupno Gigabyte GA-MA78GM-S2H.