Problem z aktualizacją bazy wirusów w programie AVIRA Antivirus

Witam,

Korzystam z programu antywirusowego AVIRA Antivirus, od prawie 2 tygodni nie mogę zaktualizować bazy wirusów programu AVIRA Antivirus, za każdym razem pojawia się taki komunikat jak

Connection settings:

• Connection type: Web server
  • Transfer type: Existing connection
  • Proxy settings: No proxy

19:02:13 [UPD] [INFO] Get product file
19:02:13 [UPD] [ERROR] Connection to Avira update bridge failed: -32001. Check your Internet connection or proxy settings.
19:02:16 [UPD] [INFO] Get product file
19:02:16 [UPD] [ERROR] Connection to Avira update bridge failed: -32001. Check your Internet connection or proxy settings.
19:02:22 [UPD] [INFO] Get product file
19:02:23 [UPD] [ERROR] Connection to Avira update bridge failed: -32001. Check your Internet connection or proxy settings.
19:02:32 [UPD] [INFO] Get product file
19:02:32 [UPD] [ERROR] Connection to Avira update bridge failed: -32001. Check your Internet connection or proxy settings.
19:02:32 [UPD] [ERROR] Missing settings from updater bridge: No filename list and update server is available.
19:02:32 [UPD] [ERROR] No Internet connection.

oraz screen

%5BUpdater%5D%20AVIRA%20Antivirus

Jak można pobrać aktualną bazę wirusów do programu AVIRA Antivirus i co może być powodem że nie mogę zaktualizować bazy wirusów od prawie 2 tygodni?.

Ręczne pobieranie definicji wirusów. lub z 04-02-2020

…jak jeszcze używałem tego antywirusa (uważam, że na Windows 10 zbędne obciążenie. Defender sprawuje się znakomicie) w przypadku problemów z aktualizacją definicji pobierałem najnowszy instalator ze strony producenta i przeinstalowywałem program. Pomagało.

Może sobie przypomnieli że już dawno mieli wyjąć wtyczkę zasilania od serwera do aktualizacji dla XP :wink:

Jeśli nie firewall to Avira itself.

@CezarJuliusz nie mam firewall ani nic z tych że podobnych programów.

@format_c coś mi świta że jakieś 3 lata temu też miałem problem z aktualizacją AVIRA Antivirus i nie wiem czy też właśnie nie robiłem przeinstalowania coś mi tak świta jak to napisałeś.

Ale żeby nie robić przeinstalowywania programu AVIRA Antivirus to jak pobiorę z linku co wrzuciłeś Ręczne pobranie definicji wirusów i zaktualizuje to będzie prawie na bieżąco baza wirusów AVIRA Antivirus?.

Próbowałem pobrać z linku co wrzuciłeś bazę wirusów ale nie pobiorę bo AVIRA Antivirus zgłasza że jest to wirus i wrzuca go do kwarantanny jak na screenie poniżej

Kwarantanna

…co do ręcznej modyfikacji bazy definicji wirusów nie wypowiem się. Nie robiłem tego nigdy. U mnie, jak pisałem wyżej, zawsze pomagało przeinstalowanie programu.
Możesz mi napisać czemu tak się wzbraniasz przed ponownym zainstalowaniem programu lub zmianą na np. Panda Dome 20.00 (dużo dobrego o nim słyszałem)

A nie jest tak, że ta darmowa Avira również ma jakiś okres licencyjny i jeśli się licencji nie odnowi to działa, ale się nie aktualizuje?

@CezarJuliusz wiesz co może i masz rację że tak może być że darmowa wersja też ma jakiś okres licencyjny i stąd nie ma już aktualizacji, chodź przyznam że nie wiem czy tak faktycznie jest, ale wskazuje to na to.

Od bardzo dawna już nie używam Aviry, ale coś takiego mi się kojarzy. Poszukaj w opcjach w rodzaju “Licence…”/“Key”/“About”/itp. czy nie znajdziesz wskazówki na temat okresu licencji.

@CezarJuliusz idąc za Twoją wypowiedzią znalazłem tylko takie coś sugerujące na licencję / key i tym samy też jest jak opcje na screenie poniżej

License%20Avira%20Antivirus

Osobiście odkąd mam zainstalowany program Avira Antivirus nigdy nie wpisywałem klucza ani też żadnego numeru licencji i też się nigdzie nie dopatrzyłem ważności bezpłatnej / free licencji na korzystanie z programu Avira Antivirus.

Zaktualizowałem program AVIRA Antivirus ręcznie bazą wirusów z dnia 8 lutego 2020 roku poprzez pobranie pliku vdf_fusebundle.zip.

To jest miejsce na wprowadzenie licencji do wersji Pro (płatnej). Tej darmowej nigdzie się nie wprowadzało, ale kojarzę , że gdzieś był podany jej termin upływu.

@CezarJuliusz przepatrzyłem wszystkie opcje w Avira Antivirus i znalazłem info na temat ważności licencji free Avira Antivirus. Jest ważna do… 31-12-2999…

About%20Free%20Antivirus

coś chyba nie zbyt jest tak, ale tak jak na screenie.

No to przynajmniej wykluczyłeś tę przyczynę. Jeśli nie blokują Aviry ustawienia firewalla to obstawiam chwilowy problem z samym silnikiem albo ustawieniami Aviry.

Może coś jakieś chwilowe niedogodności od strony AVIRA, albo po prostu będzie trzeba przesiąść się na inny system już.