Problem z aktualizacją Windows 10

Witam.
Dzisiaj postanowiłem zaktualizować mój system operacyjny - Windows 10, ponieważ powiadomienia o aktualizacji zbyt mocno mnie już irytowały. Niestety spotkałem się z takim problemem iż po aktualizacji wszystkie moje pliki zostały usunięte. Dosłownie wszystko. Jedyne co pozostało to kosz z którego nie da się korzystać. Po uruchomieniu kosza pojawia się komunikat:

“Explorer.EXE
Wykonano próbę odwołania się do tokena, który
nie istnieje”

Oprócz tego nie da się zrobić niczego. Próbowałem zainstalować Windowsa z zewnątrznego źródła, tzn. pendrive’a. Ale po podpięciu go nie pojawia się żaden komunikat. Jakieś sugestie dotyczące zapobiegnięcia temu problemowi?

Dodam jeszcze że po uruchomieniu laptopa otrzymałem taki komunikat:

“C:\Windows\system32\config\systemprofile\Desktop odwołuje się do lokalizacji która jest niedostępna. Może ona znajdować się na dysku twardym tego komputera lub w sieci. Upewnij się że dysk jest właściwie włożony i że masz połączenie z Internetem lub siecią, a następnie spróbuj ponownie. Jeśli nadal nie będzie można zlokalizować informacji, być może zostały one przeniesione w inne położenie”

Jaka wersja systemu? 1809? Po bezpośrednie aktualizacji systemu, często są jakieś problemy, dlatego preferuję się czystą instalację systemu.

Szczerze nawet nie wiem jaka to była wersja. Jest jakiś sposób aby zainstalować nowy system w moim przypadku?

Czy pliki chcesz odzyskać? Czy można je spisać na straty i tylko instalacja Cię interesuje?

Szczerze nie miałem nic wartościowego na tym komputerze oprócz kilku lat pracy na nim. Interesuje mnie już teraz tylko instalacja nowego systemu.

No to w takim razie nic prostszego.
Pisałeś, że masz pendriva z wersją instalacyjną systemu. Uruchom z niego komputer i postępuj wg instrukcji na ekranie.
Na etapie klucza produktu wybierasz pomiń, wybierasz z listy jaki masz system ( pro czy home), ewentulanie jeszcze możesz zmienić układ partycji lub zostawić taki jaki jest. Po instalacji system się uruchomi, przy pierwszym połączeniu z Internetem system się aktywuje.
Teraz tylko pozostanie Ci pościąganie sterowników do swojego sprzętu ze strony producentów, gdyż te które sam Windows wrzuci nie zawsze są optymalne. Na tym etapie masz już system zainstalowany i gotowy do pracy.
Jeśli nie wiesz jaką masz wersję systemu na pendrivie to najlepiej zorbić sobię nową wersję z najnowszą dostępną wersją.

Witam.
Mam identyczny problem. Aktualizowałem system tydzień temu 7.12.2018. Po uruchomieniu komputera wyświetla się wspomniany wcześniej komunikat, a następnie pasek narzędzi miga, a ekran jest czarny.
Mnie jednak zależy na odzyskaniu danych.
Pomożecie?

Zgraj na pendriva jakąś dystrybucję linuxa(np. Rufus). Odpal komputer z tego pendriva i na koniec zgraj pliki na jakiś inny dysk

Odstawiłem do zaprzyjaźnionego serwisu. Zgrali dane na inny dysk, wgrali z pena windows po aktualizacji i funguje. 60 zyla. Można dochodzić odszkodowania od windows?

Tak i masz 100 % wygranej sprawy. Dodstkowo Cię wtynagrodzą za wskazanie błędu.