Witam, jestem od paru dobrych lat posiadaczem laptopa HP Pavilion - 15-bc402nw. Używam systemu Windows 10.
Ostatnio podczas zamykania systemu komputer próbuje wykonać aktualizacje, której nie jest w stanie ukończyć. Na koniec wyświetla napis „Nie można ukończyć instalacji aktualizacji, wycofywanie zmian” W ustawienia Windows Update pokazują taki obraz: Screenshot z Windows Update - Album on Imgur
Próbowałem już rozwiązać problem na własną rękę z poradników znalezionych w internecie, użyłem także narzędzia Windows Update Fixer ( https://winupdatefixer.com ), lecz nic nie pomogło. Wczoraj wykonałem także format obydwu dysków, lecz o dziwo, problem nadal występuje.
Przydałaby się informacja jakie KB próbuje się zainstalować a nie może, być może to aktualizacja Bitlockera, jaką można olać i ukryć.
Jak nie formatowałeś partycji systemowej, to taki zabieg jedynie minimalnie pozwoli rozszerzyć partycję używaną przez Bitlocker (jakby ukrycie aktualizacji wywołało błąd o braku krytycznych poprawek).
Dzisiaj znowu ponownie uruchomiłem komputer w celu instalacji aktu. W historii jednak nie pokazuje żadnych błędów, pomimo tego że znowu wycofywał zmiany. Zauważyłem jednak, że informuje o pomyślnym przebiegu jednej z 4 aktualizacji (KB5033052), która pomimo tego cały czas widnieje na liście Windows Update.
Powinny tu być zarejestrowane wszystkie udane i nieudane aktualizacje
Gdy wybierzesz własciwa datę i klikniesz na któreś z kółek lub trójkatów ( u mnie jest ok wiec tylko to) to wyswietlą ci sie informacje o aktualizacjach.
Gdy podwójnie klikniesz na wybrana pozycje to zobaczysz w przypadku nieudanych, być moze numer błędu aktualizacji.
Jesli chcesz dokładniejszych informacji to zajrzyj tu.
Możesz użyć takze SetupDiag. Jesli zadziała ( nie zawsze to robi) to może w logu wykazać gdzie tkwi błąd ( zobacz w SetupDiagResults.log )