Problem z Amd_Sata - dysk SSD Resetowanie urządzenia \Device\RaidPort0


(Kamil) #1

Mam problem, mianowicie swego czasu wymieniłem w laptopie (link do lapka bo nie wiem kto jakie info potrzebuje: http://www.komputronik.pl/product/166725/Komputery/Laptopy/Samsung_SERIES_3_NP355V5C_S02PL_.html) zwykły dysk na dysk SSD, wszystko było ok, aż postanowiłem ponownie go sformatować i postawić na nowo system (wcześniej system też był na nowo stawiany, żadnych backup'ów nie robiłem).

 

Od tamtej pory co chwilę wiesza mi się wszystko na ok 30s-1min, w dzienniku zdarzeń pokazuje, że przyczyną tego jest:

z4evan.jpg

vghu51.jpg
 

Czyli wydawanie polecenia resetowania urządzenia \Device\RaidPort0. .

Źródło: amd_sata - wszystko na screenach.

 

Próbowałem zaktualizować sterownik AMD SATA Controller jednakże wyskakiwało, że sterownik jest aktualny, tutaj podgląd menedżera urządzeń:

xqu4fn.jpg
Sterownik tam widniejący był z 2011 roku a na stronie http://support.amd.com/en-us/download, zobaczyłem, że jest aktualny, jednakże przy próbie zainstalowania go wyskakiwał na końcu błąd:

vfn1e5.jpg
 

Nawet jak ściągnąłem oprogramowanie które wykrywa sprzęt na komputerze i ściąga odpowiednie sterowniki (wszystko z tej samej strony) efekt na końcu był identyczny. Usunąłem więc obecny sterownik i po resecie zainstalował się sterownik Microsoftu z 2006 - próba aktualizacji zakończyła się tym samym czyli info, że obecny sterownik jest aktualny, próba zainstalowania sterownika z strony amd - również zakończyła się tym samym, czyli, info na końcu, że niezgodny sprzęt lub oprogramowanie.

I teraz wygląda to tak:

7ecd6h.jpg
 

 

 

Co do AHCI w Biosie (nie wiem czy to ma znaczenie czy nie) to mam ustawione "auto", inną możliwą opcją to "manual" ale cały czas miałem i mam "auto".

 

Mam W7, wcześniej również miałem W7 - oczywiście oryginalny.

 

 

her2k4.jpg
 

 

Mega słaby wynik i nie wiem nawet z czego to wynika - dysk ma z 3 m-ce. 

Dysk: Inter Solid-State Drive 180 GB 335 Series