Pewien mój znajomy ma problem z działaniem tabletu Navitel T757 LTE. Chodzi tu o to, że nie działają aplikacje typu OLX, Google i chyba wszystkie korzystające z silnika System WebView w Androidzie.
Razem doszliśmy do tego, że w ustawieniach aplikacji pozycja „Android SystemWebView” jest… wyłączona. Na dodatek nie da się tej aplikacji włączyć przyciskiem „Włącz”, bo - jak widać na zrzucie ekranu - jest niedostępny. O co może chodzić i jak to naprawić? Próbowaliśmy zrobić factory reset do ustawień fabrycznych i co? Nic z tego! Czyli co, ROM wysypany?
To namieszali między wersjami, że trzeba sprawdzić w dobrym źródle jak ma dane wydanie.
W nowszych Chrome ma niby do 10 MiB (czyli pewnie sam interfejs i API do synchronizacji) i napędza go WebView.
Dodatkowo „firma” wydająca tablet np. Kiano ma własne WebView niezależne od tego z Google i w efekcie jest bardzo przestarzałe z odcięciem sprzętu od aktualizacji producenta.
Teoretycznie możecie to sprawdzić przywracając ustawienia fabryczne. Wtedy nie byłoby wgranych aktualizacji appek i można byłoby stwierdzić po czyjej stronie jest problem (systemu czy którejś aktualizacji np wyłączającej webview). Piszę o tym dlatego, że starsze androidy mające np domyślnie google duo po aktualizacji czasami dostają google meet a duo automagicznie „znika”. Może tutaj jest tak samo. Można ewentualnie spróbować wgrać od nowa soft.
Ustawienia fabryczne były robione. No chyba, że ten mój znajomy nie zrobił całkowitego Factory Reset’u, a coś innnego i uznał to za „ustawienia fabryczne”. Muszę się dowiedzieć i napiszę. Ja też sugerowałem wgrywanie softu, lecz przez serwis, ponieważ jest to osoba mniej obeznana z IT.