Witam serdecznie mam problem z aplikacją NPS, jest to aplikacja do konfiguracji kas oraz drukarek fiskalnych, w ogóle się nie uruchamia, próbowałem różnych sposobów i zainstalowałem system na nowo, ale nadal to samo, przesyłam skan z FRST.
Addition.txt (22,9 KB)
FRST.txt (43,4 KB)
nigdzie nie pokazujesz, o jaki błąd z .NET chodzi
Zdaje mi się że w logu jest zapis i też nie wiem o jaki błąd chodzi, zrobiłem skanowanie programem, przesłałem logi i liczę po prostu o pomoc.
Ale jaki błąd pokazuje się w aplikacji NPS? Piszesz o błędzie NET Runtime a wysyłasz logi FRST który służy głównie do zwalczania infekcji - której na 95% tutaj nie ma a chodzi o brak któregoś konkretnego .NET Runtime zapewne (co zresztą sam napisałeś w tytule). Tylko musimy wiedzieć którego.
Nie ma żadnego błędu, aplikacja się nie uruchamia, w podglądzie zdarzeń można wyczytać to samo co w logach z FRST, dlatego je załączyłem.
Spróbuj zainstalować .NET Framework 4.0 https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=17851
Wywala komunikat że jest już zainstalowana nowsza wersja.
Temat do zamknięcia, okazało się że ZIP był zablokowany, trzeba było prawym->właściwości->odblokuj
Dodam jednak, że sugerowanie instalatora dotnet 4 w 2022 roku, gdy od ponad dekady w systemie znajduje się nowsza wersja, to coś na kształt przeciwieństwa dobrego pomysłu.
Widziałem już bardzo dziwne konfiguracje i problemy z różnymi programami które wymagały bardzo starych wersji .NET’a bo tak zostały napisane. Bo rozumiem że zerknąłeś do plików które przesłał autor i widziałeś która wersja runtime’u jest używana przez ten program?
Czasem z losowych przyczyn stare biblioteki mogły zostać usunięte. Zresztą zerknij sam co masz w folderze C:\Windows\Microsoft.NET\Framework lub C:\Windows\Microsoft.NET\Framework64
Oto sześć sposobów, na które (jednocześnie!) się mylisz:
- numer 4.0 to wersja CLR, dotnet 4.8 to też 4.0.30319
- instalator 4.0 jest dla XP, dla wszystkich innych Windowsów wydano jego aktualizacje i ten pakiet nie działa z Windowsem nowszym od Windows 7, którego sprawa nie dotyczy
- W pierwszej linijce loga jest wersja systemu, po której możesz poznać, że jest tam dotnet 4.8
- brakujących plików dotnet 4.8 nie naprawia się odpalając na Windows 10 instalator dotneta dla XP, tylko wykonując polecenie SFC. Jest tak od dobrych 15 lat
- instalatory starych dotnetów mogą wkrótce być tak stare, że nie zauważą że mają nie działać i pogorszą sytuację jeszcze mocniej
- brakujące assembly 2.0, o które krzyczy w logach też nie jest doinstalowywane tak, a przez Dodaj/Usuń Funkcje (lub DISM). Jest tak od dziesięciu lat - CLR 2.0 i 4.0 są rozłączne
Być może wcześniej miałem zupełnie inną sytuację bo wtedy instalator pomógł. Dzięki za naprostowanie.
Microsoft nie pomaga, trzymając ten instalator na swojej stronie… i instalując dotneta 4.8 w katalogu 4.0
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.