Problem z baterią / ładowaniem w Lenovo 14W

Witam,

Posiadam laptop Lenovo 14W do pracy głównie z arkuszami tekstu i Excel’u oraz do Internetu (poczta @ i strony WWW). Laptop jest na bieżąco aktualizowany.

Od dwóch dni zauważyłem że bateria nie jest ładowana mimo że jest podłączona ładowarka. Wygląda to tak że laptop uruchomi się, połączy się z siecią Wi Fi, dokładnie 4 razy pasek od ładowania baterii jest „w ruchu” po 4 razie pasek od baterii jest nieruchomy, po najechaniu kursorem na ikonkę baterii pojawia się monit bateria jest naładowana w 96%, do końca ładowania 7 minut.

Tylko że pokazywany czas 7 minut jest nieskończony tzn. czy to upłynie 15 czy 30 min zegarowe wiecznie jest 7 minut i stan naładowania 96%.

Próbowałem ładować laptopa jak bateria mia poziom 50% czy 60% owszem naładuje się do 95% i na tym zaprzestaje i również jest monit że do końca ładowania 10 minut - co 10 minut nie zmienia się w żaden sposób, a bateria jest ciągle na 95%.

Co może być powodem że bateria nie jest ładowana do 100% tylko zatrzymuje się na 95% czy 96%?.

Może być jakieś ustawienie w UEFI/BIOS-ie lub program do zarządzania baterią w Windows.

Można by sprawdzić czy wyłączony się naładuje do 100% i wtedy blokuje pewnie program w Windows, a jak dalej stanie to np. stan baterii lub opcja z UEFI/BIOS-u.

@krystian3w powiem że nie ma żadnego programu, który by blokował czy też zarządzał baterią. Na laptopie jest tylko pakiet Office, klient poczty @, przeglądarka WWW. A programu, które były zainstalowane domyślne zostały odinstalowane już jakiś czas temu - gdzie bateria po tym ładowała się bez problemów.

Możliwe że w BIOSie, albo w systemie masz włączoną funkcję dbającą o kondycję baterii.
Może wcześniej też tak było, tylko po którejś tam aktualizacji zaczęło pokazywać faktyczny stan, albo funkcja została aktywowana po jakiejś aktualizacji.

Sprawdź czy masz najnowszy BIOS i sterownik profilu zasilania, czasami po jakichś aktualizacjach systemowych Lenovo wydaje nowsze wersję, aby dopasować sprzęt do nowych zmian.

Generalnie bateria nie powinna być ładowana więcej niż do tych 95%, bo dzięki temu jest znacznie trwalsza, wielu producentów zaleca taki plan zasilania.

@wasabi1084 wczoraj zrobiłem update BIOS’u, sama aktualizacja wpadła oraz poprawka 2024.07 z lipca.

Jeszcze popatrz do BIOS’u czy tam nie ma faktycznie opcji zwiazanych z baterią, zrobię zdjęcia jakie mam ustawienia w BIOS’ie.

Mówisz że baterie ładować do 95% i odłączać ładowanie?.

A jak się pracuje na zasilaczu to nie bardzo jest jak odłączyć baterię z racji że jest wewnątrz laptopa nie jest odłączana na zewnątrz to jak można w takim przypadku odłączyć baterie?.

Czyżby praca na zasilaczu nie była by wskazana?.

Od którejś tam wersji, Windows sam odłącza ładowanie baterii gdy sprzęt posiada taką funkcjonalność. Po prostu nie ładuje jej do 100%. Czasami można to zmienić w preferencjach zasilania, czasami w BIOSIe, a czasami nie.

Jeżeli masz zainstalowany Lenovo Vantage, (nie jestem pewien czy każdy Lenovo to ma czy tylko Thinkpady) to tam też można ustawić zakres ładowania baterii. Poszukaj czegoś w tym stylu.

@wasabi1084 mam takie ustawienia BIOS’u jak na screenach poniżej, nic jeszcze nie zmieniałem w tych ustawieniach…

. Zmieniać jakieś ustawienia BIOS’u - czy zostawić na takich jak są?.

@Bradlee powiem Ci że Twoja sugestia odnośnie Lenovo Vantage jest trafna, raz że mam Lenovo Vantage zainstalowane (nawet nie wiedziałem ale to musiało wpaść przy którejś aktualizacji), a dwa wedle Lenovo Vantage bateria jest w takiej kondycji jak na screenach…

. Co więcej jest opcja Tryb Oszczędzania Energii gdzie na screenie

jest jeszcze nie aktywna, w ogóle nie była aktywna, dopiero ją włączyłem gdzie według opisu akumulator będzie ładowany do 55% - 60%.

A6, takie laptopy to ja w zasadzie wyłącznie pod Linuksem robię, praca na tym pod Windowsem to katorga. :slight_smile: Ma to już swoje lata, i tak dobrze, że bateria jeszcze działa.

Do poczty @, WWW oraz do pracy z tekstem i przeglądania zdjęć powiem daje radę.

Właśnie do tego instaluje na takich albo Fedorę, albo Minta. W porównaniu z 10 działa wtedy w miarę ok. Bo na tym nieszczęściu nawet edytor tekstu otwiera się kilkanaście sekund, a strony WWW takie jak WP itp. zamulają przy przewijaniu.

@wasabi1084 nie mówię nie żeby nie było Linux’a tylko czy każdy program co nam jest także na Linux’a?.

Jak bym wrzucił Linux’a to tracę całkiem Windowsa 10 nawet z partycji recovery?.

A te ustawienia BIOS’u co są zostawić czy zmieniać któreś opcje (jak tak to które)?.

Nie widzę tam nic od baterii.

Nie, mogą być dwa systemy, a partycja recovery jest zbędna, tylko miejsce zajmuje, przecież w razie awarii instalujesz z pendrive najnowsza wersję systemu, a nie starocia z recovery i potem godziny aktualizacji.

Nie wiem jakich programów używasz. Ja do pracy, czyli edycja tekstów, dokumenty w firmie, emaile, komunikatory, pulpity zdalne, Drobox, dysk Google, chmura M$, odzyskiwanie danych, obsługa hurtowni, sklepów, multimedia, nagrywanie płyt, robienie pendrive z systemami, zgrywanie danych, radio w tle, pobieranie muzyki, oglądanie filmów itd. używam w zasadzie głównie jakiegoś Linuksa. Na szybkim komputerze mam Fedorę, na drugim, małym Minta. Korzystam też z MacOSX, oraz Windowsa, ale coraz częściej Windows jest odpalany sporadycznie, a Mac w zasadzie się kurzy.

@wasabi1084 a czy czasami UEFI nie będzie to opcja na screenie BIOS Boot?.

To jest ustawianie, które decyduje o tym, czy używać do startowania systemu UEFI, czy starszej metody Legacy.
Jeśli system został zainstalowany przy użyciu UEFI, to nie wystartuje po zmianie na Legacy i odwrotnie.
Nowsze systemy korzystają z UEFi, co pozwala na nieco bardziej zaawansowaną obsługę sprzętu i pewne funkcje związane z bezpieczeństwem, obsługą dysków itp. temat jest obszernie opisany w internecie, jak cię to interesuje, to możesz poczytać, ale myślę, że szkoda czasu.