Posiadam laptop Lenovo 14W do pracy głównie z arkuszami tekstu i Excel’u oraz do Internetu (poczta @ i strony WWW). Laptop jest na bieżąco aktualizowany.
Od dwóch dni zauważyłem że bateria nie jest ładowana mimo że jest podłączona ładowarka. Wygląda to tak że laptop uruchomi się, połączy się z siecią Wi Fi, dokładnie 4 razy pasek od ładowania baterii jest „w ruchu” po 4 razie pasek od baterii jest nieruchomy, po najechaniu kursorem na ikonkę baterii pojawia się monit bateria jest naładowana w 96%, do końca ładowania 7 minut.
Tylko że pokazywany czas 7 minut jest nieskończony tzn. czy to upłynie 15 czy 30 min zegarowe wiecznie jest 7 minut i stan naładowania 96%.
Próbowałem ładować laptopa jak bateria mia poziom 50% czy 60% owszem naładuje się do 95% i na tym zaprzestaje i również jest monit że do końca ładowania 10 minut - co 10 minut nie zmienia się w żaden sposób, a bateria jest ciągle na 95%.
Co może być powodem że bateria nie jest ładowana do 100% tylko zatrzymuje się na 95% czy 96%?.
Może być jakieś ustawienie w UEFI/BIOS-ie lub program do zarządzania baterią w Windows.
Można by sprawdzić czy wyłączony się naładuje do 100% i wtedy blokuje pewnie program w Windows, a jak dalej stanie to np. stan baterii lub opcja z UEFI/BIOS-u.
@krystian3w powiem że nie ma żadnego programu, który by blokował czy też zarządzał baterią. Na laptopie jest tylko pakiet Office, klient poczty @, przeglądarka WWW. A programu, które były zainstalowane domyślne zostały odinstalowane już jakiś czas temu - gdzie bateria po tym ładowała się bez problemów.
Możliwe że w BIOSie, albo w systemie masz włączoną funkcję dbającą o kondycję baterii.
Może wcześniej też tak było, tylko po którejś tam aktualizacji zaczęło pokazywać faktyczny stan, albo funkcja została aktywowana po jakiejś aktualizacji.
Sprawdź czy masz najnowszy BIOS i sterownik profilu zasilania, czasami po jakichś aktualizacjach systemowych Lenovo wydaje nowsze wersję, aby dopasować sprzęt do nowych zmian.
Generalnie bateria nie powinna być ładowana więcej niż do tych 95%, bo dzięki temu jest znacznie trwalsza, wielu producentów zaleca taki plan zasilania.
@wasabi1084 wczoraj zrobiłem update BIOS’u, sama aktualizacja wpadła oraz poprawka 2024.07 z lipca.
Jeszcze popatrz do BIOS’u czy tam nie ma faktycznie opcji zwiazanych z baterią, zrobię zdjęcia jakie mam ustawienia w BIOS’ie.
Mówisz że baterie ładować do 95% i odłączać ładowanie?.
A jak się pracuje na zasilaczu to nie bardzo jest jak odłączyć baterię z racji że jest wewnątrz laptopa nie jest odłączana na zewnątrz to jak można w takim przypadku odłączyć baterie?.
Od którejś tam wersji, Windows sam odłącza ładowanie baterii gdy sprzęt posiada taką funkcjonalność. Po prostu nie ładuje jej do 100%. Czasami można to zmienić w preferencjach zasilania, czasami w BIOSIe, a czasami nie.
Jeżeli masz zainstalowany Lenovo Vantage, (nie jestem pewien czy każdy Lenovo to ma czy tylko Thinkpady) to tam też można ustawić zakres ładowania baterii. Poszukaj czegoś w tym stylu.
. Zmieniać jakieś ustawienia BIOS’u - czy zostawić na takich jak są?.
@Bradlee powiem Ci że Twoja sugestia odnośnie Lenovo Vantage jest trafna, raz że mam Lenovo Vantage zainstalowane (nawet nie wiedziałem ale to musiało wpaść przy którejś aktualizacji), a dwa wedle Lenovo Vantage bateria jest w takiej kondycji jak na screenach…
A6, takie laptopy to ja w zasadzie wyłącznie pod Linuksem robię, praca na tym pod Windowsem to katorga. Ma to już swoje lata, i tak dobrze, że bateria jeszcze działa.
Właśnie do tego instaluje na takich albo Fedorę, albo Minta. W porównaniu z 10 działa wtedy w miarę ok. Bo na tym nieszczęściu nawet edytor tekstu otwiera się kilkanaście sekund, a strony WWW takie jak WP itp. zamulają przy przewijaniu.
Nie, mogą być dwa systemy, a partycja recovery jest zbędna, tylko miejsce zajmuje, przecież w razie awarii instalujesz z pendrive najnowsza wersję systemu, a nie starocia z recovery i potem godziny aktualizacji.
Nie wiem jakich programów używasz. Ja do pracy, czyli edycja tekstów, dokumenty w firmie, emaile, komunikatory, pulpity zdalne, Drobox, dysk Google, chmura M$, odzyskiwanie danych, obsługa hurtowni, sklepów, multimedia, nagrywanie płyt, robienie pendrive z systemami, zgrywanie danych, radio w tle, pobieranie muzyki, oglądanie filmów itd. używam w zasadzie głównie jakiegoś Linuksa. Na szybkim komputerze mam Fedorę, na drugim, małym Minta. Korzystam też z MacOSX, oraz Windowsa, ale coraz częściej Windows jest odpalany sporadycznie, a Mac w zasadzie się kurzy.
To jest ustawianie, które decyduje o tym, czy używać do startowania systemu UEFI, czy starszej metody Legacy.
Jeśli system został zainstalowany przy użyciu UEFI, to nie wystartuje po zmianie na Legacy i odwrotnie.
Nowsze systemy korzystają z UEFi, co pozwala na nieco bardziej zaawansowaną obsługę sprzętu i pewne funkcje związane z bezpieczeństwem, obsługą dysków itp. temat jest obszernie opisany w internecie, jak cię to interesuje, to możesz poczytać, ale myślę, że szkoda czasu.