Dotychczas miałem kartę WI-FI umieszczoną w gnieździe PCI-E x1 i wszystko działało bez zarzutu. Z racji zakupu nowej karty graficznej i i przesiadki z grafiki zintegrowanej zmuszony byłem przenieść ową kartę sieciową do gniazda PCI-E x4. Początkowo wydawało mi się że wszystko będzie w porządku bo komputer wykrył kartę, sterowniki zadziałały i nawet wyszukalo dostępne sieci WI-FI. Problem jednak pojawił się przy próbie połączenia z jakąkolwiek siecią - albo kończyło się to niepowodzeniem albo gdy udało się połączyć, okazywało się że internet działa bardzo wolno i zrywa połączenie. Dziś wpadłem na pomysł aby uruchomić Android-x86 z USB i sprawdzić czy on też będzie miał problem z połączeniem z WI-FI czy nie. O dziwo wszystko działało perfekcyjnie, prędkość na Speedtest 100Mbps,nic nie przerywa… Po powrocie do Windowsa 10 znów odmowa współpracy Zastanawiam się czy wina leży po stronie oprogramowania czy karty która jest włożona w gniazdo PCI-E x4 zamiast PCI-E x1.
- Spróbuj całkowicie odinstalować posiadane sterowniki i ponownie je zainstaluj. Poszukaj również najnowszych sterów na stronie producenta.
- Nie zaszkodzi aktualizacja sterownika chipsetu dla systemu
- W opcjach zasilania -> Zaawansowane ustawienia bieżącego planu -> Magistrala PCI Express -> Zarządzanie energią zależnie od stanu linku -> Ustawienie: wyłącz
- W opcjach zasilania -> Zaawansowane ustawienia bieżącego planu -> Ustawienia karty sieci bezprzewodowej -> Moduł oszczędzania energii -> Ustawienie: maksymalna wydajność
Ustawienia zmienione. Nie pomogło, spróbuję jeszcze sterownik chipsetu zainstalować od nowa bo to jedyne czego nie robiłem.