Na 100% będzie działał, bo u mnie w szkole z kompem tak było i wciśnięciu f1, czyli żeby załadował domyślne ustawienia i kontynuował komp rusazał dalej i Windows normalnie się ładował. Różnica tylko będzie taka, że pamięć cmos nie będzie podtrzymywana, co z tym idzie zegar nie będzie działać prawidłowo.
Chyba Ci zaufam Chociaż pewnie trochę ryzykuję… ale oddawanie laptopa teraz na gwarancje jest dla mnie, że tak powiem, skrajnie niekorzystne. Gorzej będzie jak podczas sesji padnie
przez jak długo ten komp tak chodził? to był laptop czy stacjonarny?
Stacjonarny, działĸać tak, to przypuszczam, że działa tak nadal, bo informatyk nigdy nie miał czasu wstąpić żeby się tym zając. Dokładnie CI nie powiem, bo to w gimnazjum było, a teraz jestem w technikum na profilu informatycznym zresztą, tak więc jak mówię, że będzie działać, to możesz mi zaufać, bo trochę doświadczenia jeżeli chodzi o kompy już mam, tak więc wiem co piszę…
No to mam nadzieję, że nie padnie. Jak wytrzyma do wakacji to stawiam Tobie i Spectatorowi piwo
edit:
tak w ogóle to dość dziwne chyba, że ta bateria po 1,5 roku pada
Po 1,5 roku?! To raczej wątpliwe, że to bateria… Bynajmniej tak czy siak nie powinien nawalić, jak będziesz oddawał na gwarancję, to jako objaw podaj, że przy starcie pojawia się ekran post z napisem, że data i godzina nie jest ustawiona, serwisant i już sobie dojedzie co jest nie tak i jak wróci, to się dowiesz co było grane…
I tu się trochę obawiam, że to może coś z płytą się dzieje. No trudno, zobaczymy
Nie jest powiedziane, że mobo. Być może wystarczy tylko zresetować bios i już będzie ok. Mój blaszak tak miał po odłączeniu go na dłuższy czas od prądu(też mam bios AMI), to pomogł mu reset biosu poprzez zwarcie odpowiednich pinów na mobo przy użyciu zworki.
na forum ASUS supportu polecono mi:
dla pewności zapytam tu, czy to nie zaszkodzi?
Nie, może wręcz pomóc…
no dobra, to zrobię tak i napiszę jak poszło
edit:
No to tak:
-zmieniłem datę i czas w biosie
-2x zrestartowałem laptopa bez baterii - ekran się nie pojawił
-zrestartowałem z bateria - ekran znowu się nie pojawił
Mam tylko nadzieję, że już się więcej nie pojawi Mimo to pozostał problem z Centrum zabezpieczeń (nie wykrywa Nortona).
edit2:
zauważyłem też, że kilka razy gdy włączałem laptopa to przyciska zasilania “nie chwytał” za pierwszym razem i trzeba było z 3 razy nacisnąć. Nie wiem, czy może to mieć coś wspólnego z tym biosem.