Problem z biosem


(Guma156) #1

Witam

Mam problem z biosem który restartuje się przy każdym ponownym wyłączeniu i włączeniu komputera. Płytę tą kupiłem na allegro. Ma nową baterię, zworka jest dobrze ustawiona. Nie wiem co jest?

Proszę o pomoc!!

Pozdro


(Xiao19) #2

Post.1

a masz wszystko dobrze ustawione nieprzesadziles z podkreceniem czegos mhh wiesz na alllegro to raczej niekupuje sie takich rzeczy jak plyta glowna, chyba ze od jakiegos sklepu jest wystawisny np. zapasy sprzedawane hurtowo to tak i daja ci gwarancje na to nawet ,a w takiej sytuacji to mozesz tylko kombinowac co jest nietak jest tyle mozliwosci >> powiem tak wez na czysto wyjmij plyte przypatrz sie jej dobrze moze jakas sciezka zostala naderwana (czy niema jakis fizycznych uszkodzen) jak montujesz wszystko ladnie podociskaj jaka masz temp procka, mozesz update biosu zrobic tez rozne sa mozliwosci podaj konkretniejsze dane czy reset jest po jakims okresie pracy czy roznie >>itd.

i wez ustaw defaultowskie ustawienia biosu (Load High Perfomance)

Post.2

to jest to samo tylko ze masz jedne co ustawiaja pod Bios ,a drugie pod system (ustawienie domyslne)

czyli (Load High Perfomance Default) - System i

(Load BIOS Setup Dafaults) - BIOS

z tym ze ustawienie defaultowskie pod system sa bardziej wydajne i zalecane jak uzywa sie system Win


(Kos@) #3

Dfaultowskie, czyli chyba "load default". Performance to raczej co innego :wink:


(Neone1) #4

co to za plyta i jaki masz na niej procek ? Mozliwe ze nie za bardzo ze soba chca dzialac ! sprawdz instrukcje do plytki! moze napiecia (procka, ramu ) trzeba ustawic recznie.powodow moze byc wiele! napisz co to jest!!


(:: MARIO ::) #5

sprobuj ponownie zmienic biosa, moze poprzedni wlasciciel coś modził :expressionless:


(S Man1) #6

Zalecam reset Bios'a. Albo poprzez defaultowe ustawienia albo poprzez wyjęcie bateryjki :slight_smile:

:silly:


(fiesta) #7

Resetuje się komputer a nie BIOS a to zupełnie różne sprawy.

OT :arrow: KOSZ


(Neone1) #8

Chyba nie doczytales ty !!


(Guma156) #9

Próbowałem przywracać pierwotne ustawienia biosu i wyjmowałem baterię i nic z tego. Bios resetuje się za każdym razem gdy wyłączęł go z sieci i włączęł komputer do sieci. Płyta jest raczej ok. Sprawdzałem ją kilka razy. Jest dość stara płyta z prockiem AMD K6-200MHZ ALR. Może jest coś z opłytą. Sam już nie wiem! Nie próbowałem jednak update biosu. Szczerze mówiąc szukałem coś na temat tej płyty jednak znalazłem tylko jej niepełne parametry. Jeżeli ktoś wie jak zrobić update biosu i skąd go ściągnąć to proszę o pomoc!

Dziękuje za udzielone rady!!

Pozdro


(Neone1) #10

tzn. jak wyciagniesz wtyczke z gniazda ??czy poprostu zamkniesz system i po nowym uruchomieniu bios trzeba znowu ustawiac ! ??


(lazikar) #11

Przecież jasno to napisał. :slight_smile:

Proponuje zrobić update biosu. Sciągnij program Everest on pokazuje linki do update.


(fiesta) #12

chyba pisanie w tynm topicu nie ma już sensu 8)


(lazikar) #13

Nawet nie zauwazyłem. :smiley:


(Neone1) #14

(Monczkin) #15

data powstania postu

a to jest data kiedy napisałeś swojego pierwszego posta w tym temacie prawie po roku

wszystko jest w porządku

zresztą temat jest już lekko zdeaktualizowany

zamykam