Hej. Ostatnio weszłam w posiadanie nowego laptopa Lenovo Ideapad 100-15IBY z systemem Windows 10. Wszystko jest zaktualizowane i działa jak należy, oprócz jednego - Bluetooth. Chciałam podłączyć przez bluetooth głośnik, ale niestety się nie da. W centrum akcji nie ma ikonki, a przeszukanie menadżera urządzeń nic nie dało. Próbowałam też instalować sterownik ze strony Lenovo, ale pod koniec instalacji wyskakuje okienko informujące o tym, że “w systemie nie ma zainstalowanego urządzenia Bluetooth Realtek”. (zdjęcia poniżej) Czy jest coś, co mogłabym z tym zrobić, bez konieczności kupowania adaptera?
A jesteś pewna, ze laptop jest wyposażony w Bluetooth? Czasami jest to wyposażenie opcjonalne. Warto sprawdzić systemowy Menadżer Urządzeń, by się przekonać. Powinna tam być oddzielna pozycja Bluetooth lub jakieś żółte znaczki.
Włączony jest ? Fn+ … F7 ?
No, to nie ma Bluetooth’a. Gdyby był, sterowniki Realtek dałyby się zainstalować. Pierwszy Twój obrazek mówi wszystko.
właśnie typ na pewno wybrałam dobry, ale za każdym razem jest tak samo
Sprawdź więc opcje aktywacji skrótem klawiszowym.
Czyli nie mogę go pobrać z internetu? Będzie trzeba kupować adapter?
Jeżeli laptop byłby wyposażony w układ BT to w Menadżerze Urządzeń domyślnie były by widoczne urządzenia Generic od Microsoftu i ikona BT byłaby widoczna w Trayu.
Tak. To tani i miniaturowy sprzęt.
okej, dziękuję bardzo za pomoc!