Problem z bootowanie XP


(Hubertkozdoj) #1

Witam

Posiadam kompa z Vista home premium.Z pewnych przyczyn dokupilem rowniez XP home i doinstalowalem by miec oba systemy.Oczywiscie uzywalem programu VistaBootPro.Vista i XP na oddzielnych dyskach.Wszystko dzialalo ok przez 4 tygodnie.Przez wbudowane urzadzenie w Vista postawilem nowa dodatkowa partycje.Teraz moge uruchomic tylko Viste ,gdy wybieram XP pokazuje sie to : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/780 ... 862d1.html

prosze o jakies rady.Boot ma ustawiony na HHD

Intel Core 2 Quad Q8200

Genuine Windows Vista ® Home Premium

4GB Memory, 640GB Hard Drive

nVidia GeForce 9600 GS graphics

ps.sorry ze bez polskich znakow,editne jak XP ruszy


(Rukiaa5) #2

Sprubój odpalić XP z botowania płyty głównej (: Jeśli tak możesz to wszystko gra i tylko program musisz pewnie jeszcze raz do botowania ustawioć bo Vista mógł Ci znienić ścieżki dysku.

Tzn. odpal z boota płyty głównej ten HD, na którym jest Xp.


(Chamlet) #3

Więc kolego zrób tak, uruchom kompa, wybierz z listy XP, i wtedy trzymaj F8, jak się wyświetlą tryby wybierz wiersz polec z obsługą cd-romu, albo sam tryb tryb wiersza polecen. A następnie urzyj komenty

*COPY X:\i386\NTLDR C:*

*COPY X:\i386\NTDETECT.COM C:*

Gdzie X to litera twojego cd-romu z Windowsem XP, a litera C to dysku gdzie masz zainstalowany XP.

Powino pomóc, jeśli system bedzie się uruchamiał ale będą błedy przez boot.ini zrób to sam co powyzej napisałem tylko urzyj komende:

bootcfg/rebuild (tylko wtedy chyba bądz na dysku gdzie masz system XP)


(Hubertkozdoj) #4

Wsio dziala.Dzieki koledzy :slight_smile: