Problem z bootowaniem

Mam duży problem- nie mogę z niczego zbootowac komputera, mam zainstalowanego windowsa xp home, ale nie mogę go włączyć, gdy wkładam płytę instalacyjna systemu rownież nic się niedzieje zawsze pojawia się to samo-po wybraniu bootowania z cd-romu, lub dysku twardego wyświetla się czarny ekran z migającym prostokątem. Mam nowy komputer, przez 3 tygodnie wszystko było w porządku, proszę o pomoc bo nie wiem co z tym zrobić!

W BIOSie ustaw CDROM jako pierwsze urządzenie przy starcie komputera.

Tak robiłem i nie było zmian. dodam jeszcze ze dysk jest sprawny bo działa na drugim komputerze.

Asadas

A ustaw jako pierwsze bootowanie z floopa.

Aha zapomiałem, że jest jeszcze taka możlwiwość że system nie bootuje ponieważ BIOS nie widzi dysku, wejdz do BIOS’u i zobacz czy dysk jest widoczny. Jeżeli nie to masz odpowiedz i to ciągnie za sobą to że cd-rom nie bootuje ponieważ pliki instalacyjne są przegrywane na dysk, a jeżeli owego nie ma to płyta też nie zastartuje.

Czy dysk jest wykrywany możesz zobaczyć w pierwszej fazie uruchamiania kompa na ekranie POST. Dysk powinien być w lini Promary Master.

Primary Master jest za zwyczaj, ale na np. Slave też się zdarza. Wprawdzie komputer masz nowy, ale sprawdź dla pewności czy kable dobrze działają, niby powinny, ale kto tam je wie, najczęściej to właśnie problemy z kontaktowaniem się sprzętu jest główną przyczyną.