Cześć. Mam dziwny problem z bootowaniem czy to systemu czy np z USB. Mój laptop jeszcze do dzisiaj był sprawny. Problemy zaczęły się, gdy chciałem wybootować z usb. Wszedłem więc w UEFI -> Boot -> Boot Options Priorities i ustawiłem tam usb. Zapisałem zmiany i wyszedłem z UEFI, komputer się wyłączył. Po restarcie nie bootował z usb co gorsza nawet nie bootował systemu operacyjnego z SSD. Po tym dziwnym incydencie nie mogę skonfigurować UEFI tak by system ruszył. Nie mogę zrobić tego dlatego, ze opcja “Boot Options Priorities”, stała się szara/niedostępna. Natomiast urządzenia są bez problemu widoczne w sekcjach “USB Port”, czy “Storage”. Dziwi mnie też to, że przywrócenie i zapisanie ustawień fabrycznych UEFI nie daje żadnego efektu. Czy macie jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem? Bardzo proszę o pomoc. Daję dwa screeny jak to wygląda w UEFI. Jest to Asus X556UQ-DM1060T.
A próbowałeś “Add New Boot Option”
Bo może w jakiś sposób usunął te “wpisy” i nie ma za bardzo czemu ustawiać priorytetów bootowania
1 polubienie
Dobra. To może nie tędy droga. Internet mówi jeszcze że w system configuration Biosu należy zmienić Legacy Support na Enabled i Secure Boot na Disabled
Najpierw spróbuj z tym
Pomogło dzięki. Tyle, że u mnie nazywa się to CMS. Uratowałeś mi życie!
1 polubienie