Problem z brakiem dźwięku


(Marcinhoch) #1

Witam wszystkich. Mam pewien problem z dźwiękiem w moim komputerze. Niedawno padł mi cały komputer i trochę przy nim grzebałem (sprawdzałem wszystkie styki w środku itd. oraz sformatowałem system). Wszystko już działa, ale kompletnie nie ma dźwięku. Oczywiście ściągnąłem odpowiednie sterowniki do karty dźwiękowej (VIA AC'97 Enhanced Audio Controller), ale nadal nie działa. Gdy otwieram np. winampa, lub inny program do odtwarza mi miby muzykę ale nic nie słychać. Głośniki są na pewno ok, bo sprawdzałem je na innym kompie. Czy st możliwe, że coś w odłączyłem przez przypadek w płycie głównej (chyba przy zintegrowanym dźwięku to raczej mało prawdopodobne)? Na wszelki wypadek przesyłam dane mojego kompa:

Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon XP, 1833 MHz (5.5 x 333) 2200+

Nazwa płyty głównej Jetway Polaris 400/V400DA/V400DAP/V400DAZ

Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600

Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ BIOS'u Award (08/13/04)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)

Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran

Karta wideo Radeon X1050 Series (Omega 3.8.442) (128 MB)

Karta wideo Radeon X1050 Series Secondary (Omega 3.8.442) (128 MB)

Akcelerator 3D ATI Radeon 9600 (RV350)

Monitor Monitor Plug and Play NoDB

Multimedia

Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Magazyn

Dysk fizyczny SAMSUNG SP1604N (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Dysk fizyczny ST3160815A

Napęd dysków optycznych FAH 7C1EF4PU3O5Q SCSI CdRom Device

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H54L

Z góry dźiękuję za pomoc!


(S0ku) #2

hmm też miałem taki problem i wszystko sie wdziało przez winampa! ściągnołem winampa i on ma w środku agenta czy cos takiego i jak nie masz orginalnego albo nielegalny system to ci blokuje głos spróbuj odinstalować winampa i zobacz czy ci głos chodzi np. przy puszczaniu film (z folderu a nie ze strony typu youtube.pl) jezeli ci bedzie chodzil głos na filmie to znaczy ze przez winampa ja sie osobiście długo z tym meczyłem ale wszystko juz mam ok.


(Marcinhoch) #3

Niestety, odinstalowałem winampa i uruchomiłem dźwięk w wmp, ale nadal nic nie śłychać


(Seba86mu) #4

marcinhoch , wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka "Audio" -> w pozycji "Odtwarzanie dźwięku" sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa. Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Kliknij dwukrotnie na ikonkę głośniczka na pasku tray. Ustaw wszystkie suwaki maksymalnie do góry, szczególnie "Wave" i "Regulacja głośności".


(Marcinhoch) #5

Niestety to też nie to. Sprawdzałem zarówno w panelu sterowania, jak i czy nie jest coś wyciszone w master volume. Hmm... siedzę nad tym już trzeci dzień i nie mogę znaleźć przyczyny. Czy jest możliwe że padła karta dźwiękowa skoro jest zintegrowana i wszystko niby działa? Stery chyba też mam ok, bo jakby nie były to by programy nie odtwarzały nic.

Sterowniki ściągnąłem takie: Vinyl_AudioCodec_V550a


(Seba86mu) #6

Głośniki podłączone do odpowiedniego gniazda w karcie dźwiękowej ?


(Marcinhoch) #7

Tak, podłączone są prawidłowo. Sprawdzałem to kilka razy i podpinałem też słuchawki i nic.


(Seba86mu) #8

marcinhoch , odinstaluj obecny sterownik karty dźwiękowej:

(Start -> Panel sterownia -> Dodaj/Usuń programy)

Po deinstlacji uruchom ponownie komputer.

Zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.


(Marcinhoch) #9

Zrobiłem jak napisałeś ale dalej nic :frowning:


(Seba86mu) #10

Sprawdź, czy w "Menadżerze Urządzeń" nie masz jakiś żółtych znaków zapytania, bądź wykrzykników.


(Marcinhoch) #11

Sprawdziłem i nie ma żadnych znaków zapytania. Już kompletnie nie mam pomysłu co to może być.


(Marcinhoch) #12

Czy mógłby mi ktoś napisać czy warto kupić nową kartę muzyczną? Czy jeśli mam ją zintegrowaną (wyżej pisałem rodzaj mojej płyty głównej) to mogę podłączyć kartę dodatkową? Bo wydaje mi się, że to nie wina oprogramowania, ale raczej coś padło z moją kartą dźwiękową zintegrowaną. Pozdr


(Seba86mu) #13

Oczywiście, że możesz podłączyć inną kartę dźwiękową (do portu PCI).

Z tańszych:

-> Sound Blaster Audigy SE 7.1


(Marcinhoch) #14

A którą z tych tańszych polecałbyś z tego sklepu : http://www.bitcomputer.pl/catalogue.php ... er=&sort=2

I czy jeśli wejście karty jest pod USB to też mogę ją bez problemu podpiąć pod swojego kompa?


(Seba86mu) #15

Możesz.

Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup ?


(Marcinhoch) #16

No im tańsza tym lepsza, bo ten komp generalnie jest do wymiany jak bedę miał nieco więcej kasy i nie chce w niego inwestować. A każda będzie kompatybilna z moją płytą główna?


(Seba86mu) #17

Więc tak, jak napisałem wcześniej:

-> Sound Blaster Audigy SE

Każda, z wyjątkiem kart na złączu PCI-Express.


(Marcinhoch) #18

Dzięki wielkie za pomoc seba86mu! !!