Problem z brakiem kolorowego obrazu na TV-OUCIE


(Tomaszzz89) #1

A więc tak mam Palita GF 8600GT i chciałem dziś podpiąć go kablem S-video do telewizora. Tak też zrobiłem i wszystko działa, tylko obraz jest czarno-biały.

Wcześniej jeszcze na starym kompie z GeForce 2 miałem kolorowy obraz na TV, po uruchomieniu programu TV Tools 9.7, natomiast obecnie ten program nie identyfikuje mi urządzenia tylko jest znak zapytania.

A więc kabel i telewizor jest dobry, karta raczej też, dziś dali mi nówke bo stara przestała działać, ale nie ważne.

Dodam że zabawy w najnowszych sterownikach Nvidi nie pomagają.


(Technik Elektro) #2

bez żadnych przejściówek ??


(Tomaszzz89) #3

to jest tak że do komputera bezpośrednio S-Video, a do telewizora podłączam pod Eurozłącze taki prostokącik z przeróżnymi wejsciami w tym tV-Out no i na starym kompie obraz miałem przy takiej konstrukcji, teraz podłączyłem tak samo.


(Technik Elektro) #4

ale korzystasz z przejściówki s-video na chinche i podłączasz chincza video in od kabla z eurozłączem ??


(klopas) #5

zmien w panelu nvidii coś z PAL i NTSC czy coś takiego

mój tata miał to samo tylko że ma grafe fx 5200 xD


(Tomaszzz89) #6

Nie!

Jest tak: Do telewizorka do Euro-złącza podłączyłem taką prostokątną kostkę

i od drugiej stronki mam bardzo dużo wyjść. Ja skorzystałem tylko i wyłącznie z jednego do kabla S-Video i jedna stronę podłączyłem własnie do tej kostki co mam podłączoną do Eurozłącza w telewizorze, drugą do kart graficznej.

takie rozwiązanie dawało mi kolor na starym pececie, oczywisice z pomocą TVToolsa 9.7


(Technik Elektro) #7

program się nazywał TVtool i służył do zmiany systemu przesyłania sygnału z s-video na composite.


(Tomaszzz89) #8

i właśnie ja tak oszukiwałem telewizor, że zaznaczałem w opcjach typ wejścia kompozytowe (takie żółte) i o dziwo miałem wtedy kolor, inaczej nigdy koloru nie uzyskiwałem bez pomocy tego programu.

troche dziwna sprawa no nie :smiley:

Złączono Posta : 17.10.2007 (Sro) 21:39

lecz teraz tvtool sie buntuje i nie wykrywa mi telewizorka


(Technik Elektro) #9

normalne zjawisko w starych kartach. skorzystaj z przejściówki powinna być dołączone do zestawu z kartą graficzną z 3 wyjściami i podłącz do środkowego (zwykle) chinch od kabla euro podpisanego Video IN.


(Tomaszzz89) #10

no dostałem taką przejściówkę z tv out na takie 4 kolorowe, i chyba bez dodatkowego kabla sie nie obędzie :frowning:

szkoda bo taki kolejny 5 metrowy trochę kosztuje :confused:


(Technik Elektro) #11

co zrobić ale może ruszy :wink: powinien ruszyć kolor, ewentualnie spróbuj zmienić system kodowania na PAL w ustawieniach TV (sterowniki NVIDIA -> ekran TV) jak pisał kolega może jest ustawiony NTSC.


(Tomaszzz89) #12

próbowałem ale nie pomogło, to co muszę kupować kompozytowy??


(Technik Elektro) #13

to ostatnia alternatywa która teraz przychodzi mi do głowy osobiście od lat korzystałem z tego właśnie rozwiązania.


(Tomaszzz89) #14

a więc sytuacja wygląda tak. Kupiłem 5 metrowy kompozytowy, no i przynajmniej do telewizora podłącze go bezpośrednio, bo takowe wyjście ma.

Jednak pozostaje problem przy TV-Oucie karty graficznej. Tam mam S-Video i jest mi potrzebna przejściówka konwerter (nie byle jakie przedłużenie bo wtedy kolorów pewnie nie uzyskam).

Są takie rzeczy na allegro i czy takie coś zadziała rzeczywiśćie?

Bo innej opcji chyba nie mam bo z tego co sie orientuje to mój TV nie obsługuje sygnału S-Video z Eurozlącza (daje tylko czarnobiały obraz, A TVTools z konwersją nie działał), a innego osobnego nie ma :slight_smile: