ostatnio kupiłem router TL-MR3220 by mieć sieć przez Wi-Fi dla laptopa, tableta i komórki. Nie wiem jednak dlaczego w laptopie co chwila pojawia się wykrzyknik przy wskaźniku sieci, a diagnoza wyświetla komunikat “brama domyślna jest niedostępna”. Trzeba wtedy albo rozłączyć się z siecią i połączyć na nowo albo uruchomić narzędzie rozwiązywania problemów, które restartuje kartę sieciową i sieć znów działa do następnego zawieszenia.
Co ciekawe, tablet i komórka nie mają takich problemów, więc z tego wynika, że nie jest to chyba wina routera tylko jakichś ustawień w laptopie. Mam windowsa 8.1, w sieci znalazłem różne opowieści na ten temat, komendy do uruchomienia, ale nic to nie dało, podobnie jak i odhaczenie opcji oszczędzania energii w opcjach karty.
Chyba coś Ci ucięło wpis, bo to, co napisałeś, to wywołanie informacji o stanie konfiguracji, ale nie sposób - jak podajesz - jak wpisać na stałe bramę domyślną do karty Wi-Fi
Napisz, czy przed wymianą routera z tą kartą sieciową też były takie problemy, czy dopiero po wymianie routera się one zaczęły? Możesz spróbować we właściwościach sterownika karty sieciowej zobaczyć, czy możesz ją przestawić, żeby działała tylko w standardzie g a nie n, czasami to pomaga, jak router się “gryzie” z kartą.
Napisz, czy przed wymianą routera z tą kartą sieciową też były takie problemy, czy dopiero po wymianie routera się one zaczęły? Możesz spróbować we właściwościach sterownika karty sieciowej zobaczyć, czy możesz ją przestawić, żeby działała tylko w standardzie g a nie n, czasami to pomaga, jak router się “gryzie” z kartą.