Witam. Składam pierwszy komputer. Dość głupi jestem bo postanowiłem się za to wziąć sam. Wydaje mi się że obecnie wszystko jest dobrze podłączone, choć mam jeden zapewne bardzo istotny problem. Otóż zauważyłem, że po włączeniu komputera wiatraki od karty graficznej i zasilacza kręcą się tylko przez chwilę. Wiatrak z procesora i 3 wiatraki od obudowy kręcą się cały czas. Myślałem że może jak temperatura karty graficznej podskoczy to się to zmieni, więc uruchomiłem grę. Po jej uruchomieniu temperatura karty skoczyła na ponad 60 stopni, a wiatraki nadal się nie kręciły. Nie wiem w czym problem. W dodatku zauważyłem że po wyłączeniu komputera światełko na płycie głównej świeci się cały czas. Nie wiem czy tak powinno być. Dopiero jak wyłączę zasilacz to się wyłącza.
Proszę o pomoc.
Sprawdź czy karta graficzna i zasilacz nie mają czegoś takiego jak tryb pół-pasywny.
Sprawdź czy podłączyłeś dodatkowe zasilanie do karty graficznej.
Podaj też specyfikację komputera prościej będzie Ci coś konkretniej podpowiedzieć.
Jak sprawdzić czy owy sprzęt posiada ten tryb pół pasywny? Zamieszczam screen z podzespołami mojego sprzętu. Bardzo dziękuję za pomoc.
Właśnie zauważyłem, że po włączeniu gry po chwili włączają się wiatraki i od karty graficznej i od zasilacza. Patrzyłem w biosie, czy jest coś na ten temat i nic nie znalazłem. Ciekawe jak to jest ustawione i gdzie to zmienić.
A po co zmieniać, skoro się włącza?
W specyfikacji sprzętu.
Z tego co widzę tu to zasilacz
„Wentylator z łożyskiem karabinowym 135 mm ze specjalnie wyliczoną krzywą zapewnia ograniczenie hałasu wentylatora do minimum, nawet przy pełnym obciążeniu. Przy niskim i średnim obciążeniu wentylator całkowicie przestaje się obracać, dopóki nie jest potrzebny, co skutkuje praktycznie bezgłośną pracą.”
Z kartą graficzną prawdopodobnie jest tak samo. Wiatraki zaczynają pracować chyba wtedy co w zasilaczu. Jeszcze tego dokładnie nie sprawdzałem, bo nie miałem za dużo czasu ale chyba tak jest Niby powinno być cicho, ale wiatrak od procka jest znowu bardzo głośny mam wrażenie, że działa podwójnie - za leniuchującą kartę i zasilacz. Chyba trzeba zainwestować w chłodzenie wodne do procka. Ktoś mógłby podpowiedzieć co by mi tutaj pasowało?