A czy problemy karty mogą być przez za małą ilość zasilania ?
Też mogą. A dlaczego pytasz w tym kierunku? Nie podłączyłeś dodatkowego zasilania czy zasilacz słaby?
Nie wiem , chcę szybko naprawić problem za każdym razem gdy odpalam gta, wieśka albo globala to na początku jest 200 fps a po chwili karta obniża taktowanie i 30 fps.
Czy taka pasta może być ?
Taką kup:
25 gramów starczy Ci na wieki. A za jej jakość gwarantuję testami obciążeniowymi moich quadów
złe chłodzenie karty-> przegrzanie-> cięcie zegarów <- mała, zamknięta i upchnięta między biurkiem a segmentem buda
moja obudowa stoi na biurku i nie upchana cała cyrkulacja powierza jest dobra
Nie bierz tego personalnie, ale pchając dodatkowe karty, szczególnie jeżeli jest to “średnia” lub mniejsza wieżyczka, to trzeba dodać wentylatorki, umiejscowienie nawiewów tez ma znaczenie. U Ciebie spadki zegara to ewidentne przegrzanie, a środowisko pracy ma znaczenie. Świta mi tu, że ze 3-4 miesiące temu był tu problem, że procek ma 10stopni więcej niż powinien, okazało się, ze w pokoju temperatura oscylowała w okolicach 25 stopni
Dzięki za rade
Można NiBiTorem w biosie karty zmienić progi temperaturowe lub ustawić na auto. Ja zawsze tak robię, posiłkując się parametrami wsadów z Techpowerup (wybieram progi z tych najwyżej taktowanych). Jest wtedy dość głośno, ale zimno na czipsie.
Stuprocentowe przegrzewanie się karty. Pytanie, czy po dłuższym jej przegrzewaniu już się w niej coś nie uszkodziło. A past opartych o silikonie lepiej unikać.
wiem karta jest w 100% sprawna a z tym chłodzeniem zrobiłem wiatraki na usb i wpiołem do płyty na usb.
temperatury utrzymują się w granicach 30-50 stopni.
A sprawdziłeś czy na karcie pojawia się napięcie dla wentylatorów?
Nie do końca, skoro wiatrak działa na usb a nie działa z karty, to masz walniętą sekcję zasilania lub pomiaru temperatur i myśli, że ma działać “pasywnie”
Dzisiaj multimetrem zmierzę napięcia i zasięgnę porady u znajomego który ma serwis.
Może coś da się zrobić
To daj znać, co wskazał multimetr, choć podejrzewam, że wskaże zero.
Ja też tak podejrzewam i w takiej sytuacji, jak karta chodzi z podłączonym po partacku wentylatorkiem, to już nie ruszać i nie psuć