Witam mam problem z kartą graficzną msi geforce gtx 1050 ti oc 4gb.
Problem wygląda następująco wentylatory na karcie graficznej nie kręcą się nawet przy temperaturze 80 stopni.
Wentylatory próbowałem włączyć za pomocą programu Msi afterburner ale to nic nie pomogło.
Proszę o jakąś rade.
A kręciły się? Jak nie kręcą od zakupu, to reklamuj.
kręciły się. Ostatnio zauważyłem że się grzeje i sprawdziłem co się dzieje
A i na karte nie ma gwarancji skończyła się
Witam.
Jak kwestia kurzu na wiatrakach, może jakiś kabelek od zasilania nie łączy od wentylatora albo sam wiatrak udał się do krainy szczęśliwych wiatraków
Nie wiem , ale rozkręcałem karte i całą przeczyściłem złącze też
Spróbuje podłączyć wiatraki do innej karty.
Hej,
Jak ściągałeś radiator z chipa graficznego, to ponownie użyłeś pasty termoprzewodzącej? Czy pisząc o rozkręceniu karty pisałeś o jej wyjęciu ze portu i komputera?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Karte rozkręciłem i sprawdziłem wentylatory na innej karcie o podobnej budowie i wentylatory działały.
Pasty nie zmieniłem ponieważ skończył mi się thermal grizly.
Ps zapomniałem dodać że używam dwóch monitorów i jeden jest podpięty do integry intela.
No to konieczne zastosuj pastę, bo teraz karta będzie na przegrzanie narażona podwójnie.
A czy aktualizacja biosu karty może pomóc ?
Ps karta na pulpicie osiąga 50 stopni !
…a aktualizowałeś go, że się popsuło.?
W najlepszym wypadku pomoże drastycznie: uceglisz kartę i niechodzący wentylatorek będzie najmniejszym problemem. Już pręzej kombinowałbym z podłączeniem wiatraczka bezpośrednio do płyty głównej i ustawienia na stałe jakichś sensownych obrotów.
Też tak myślałem ale zależy mi na kontroli obrotów
Być może, ale bez odpowiedniego chłodzenia bym aktualizacji nie robił. Wykrzaczy się i kartą będziesz mógł co najwyżej gwoździe w ścianę wbijać.
No tak, temperatura wynika z braku pasty. To tak trochę jakbyś podłączył kartę bez chłodzenia.
A czy jest możliwość że zasilanie nie dociera do wentylatorów?
Pasta jest tyle że stara
Jest - ale to łatwo sprawdzić - wystarczy multimetrem sprawdzić napięcia na przewodach do wentylatorów.
Spróbuje
Może i jest stara, ale po ściągnięciu chłodzenia nie spełnia w ogóle swoje funkcji.
pasta z wiekiem traci właściwości, a po przekładaniu chłodzenia już zupełnie.
Sprawdzić możesz, ale ja bym obstawiał coś w tym kierunku, nie programowe usterki.