Witam,od pewnego czasu doświadczam czarnych ekranów w momencie granie tudzież zastygnięcia obrazu w miejscu.Zlikwidowałem takie przyczyny jak:Uszkodzenie dysku (skanowałem programem Hd Tune,wszystko w jak najlepszym porządku),sterowniki karty graficznej jak i samą kartę graficzną (Wgrywałem 4 różne,żaden z nich nie pomógł,temperatury w czasie grania nie przekraczają 70 stopni),uszkodzoną pamięć RAM (Robiony test programem memtest86 przed ponad 2 godziny,zero błędów),skoki napięcia na procesorze,ramie i karcie graficznej (tutaj posiłkowałem się programem OCCT,mimo to wiem że nie jest to dobry sposób na testowanie napięć lecz nie miałem innego wyjścia),kurz i źle zamontowane chłodzenie/zaschnięcie pasty termoprzewodzącej (przetrzepałem całą obudowe,zero kurzu czy zaschniętej pasty),złośliwe oprogramowanie lub błędy w systemie (formatowałem komputer ze względu na zmianę kluczowych cześci: Płyty głównej,procesora i ramu),słaby zasilacz (OCZ Zx series 750watt,wystarczający).Z pewnych postów,które przeczytałem wynika,że może to być spowodowane niekompatybilnością pamięci ram z moją płytą główną,lecz nie jestem do końca pewien dlatego pisze tutaj z nadzieją na lepsze rozwiązanie.
Powiem Ci tam bardzoi ciężko będzie stwierdzić co może być uszkodzone może to jakaś pierdoła jakiś sterownik ale zaczałbym od pożyczenia jakiejś grafiki na potrzeby testu. Niestety co do tego zasilacza powiem Ci szczerze, że mimo naprawdę dobrej marki jest to bardzo słaby model jak podmiana grafiki nie przyniesie efektu proponowałbym następnie podmienić zasilacz. Jak nadal problem nie ustąpi stawiam na płytę główną. Chyba jedyne rozwiązanie podmiana podzespołów. Może spróbuj jeszcze aktualizacji biosu tylko sprawdź rewizję mobo.
Wykluczam kartę graficzną i zasilacz,a czemu ? NIe więcej jak tydzień temu wszystko było sprawne,byłem wtedy na starych częściach (core 2 duo 2,93 ghz e7500 2x2GB RAM i Gigabyte GA-73PVM-S2) i o żadnych zacinkach nie było mowy.Dodam też,że do niedawna zastygały tylko poszczególne aplikacje,które były używane,np: będąc na firefox’ie wystąpił wyżej wymieniony problem,ekran zrobił się czarny na kilka sekund i po chwili powracała sprawność sterowników (komunikat) a tylko ta aplikacja była po tym niezdatna do użycia,wszystkie inne programy działające w tle takie jak:gra,screen shu czy gadu gadu działały jak powinny.Nie mniej jednak sprawdzę na swojej starej karcie,gdy tylko ją znajdę,a do starego zasilacza boje się cokolwiek podpinać (modecom logic 600w).Pozdrawiam.