Problem z czułością myszy

Witam

Zmieniłem ostatnio swoją mysz z Bloody V8m na V4m i nie wiem czy jest problem z czułością, czy muszę się po prostu przyzwyczaić do nowej myszy. Miałem ustawione na poprzedniej 800DPI i 350DPI w trybie snajperskim. Jak używałem nowej myszki w tej samej konfiguracji to mocniej się przesuwał kursor i kamera w grach niż wcześniej. Mam teraz 500DPI podstawowo i 200DPI w trybie snajperskim. Jak testowałem to była najlepsza konfiguracja, jaką uzyskałem, ale nadal źle mi się na niej gra. Jest to kwestia przyzwyczajenia czy wada myszki? Opłaca się reklamować z prośbą o wymianę na droższy model V8m?

Dpi to żaden wyznacznik. Wszystko zależy od sensora i ustawień systemu.

Czyli muszę przyzwyczaić się na nowo. :wink: Mam mysz dopiero parę dni, więc może po jakimś czasie się przyzwyczaję :wink:

A spróbuj poustawiać w opcjach myszy, w tych systemowych gdzie szybkości czy wskaźniki precyzji. Musisz potestować opcje. Może jakaś ci posłuży i rozwiąże problem.

W żadnym razie się nie zgodzę. Przy takich samych ustawieniach systemowych i w grze dotyczących ruchu myszki oraz przy tym samym DPI każda mysz powinna działać tak samo. Jedyne różnice jakie mogą być to wszelkiego rodzaju efekty uboczne spowodowane wadą zastosowanego sensora.

Problemu należy szukać w ustawieniach myszy, zarówno w systemowym panelu, grze jak i sterownikach. Możliwe, że nowa mysz w sterownikach ma dodatkowy suwak czułości myszy. Możliwe jest też że została włączona akceleracja myszki.
Przesiadałem się z różnych myszek i niezależnie od modelu gdy w systemie ustawi 800 DPI to kursor myszy dla każdej z nich reaguje w ten sam sposób.

Warto też dodać, że możliwe jest iż któraś z mysz ma przeskalowane DPI w oprogramowaniu. Niekoniecznie więc ustawiając 800 DPI faktycznie tyle musi być wczytywane z sensora. warto byłoby to przetestować z trzecią myszą i kreślić czy tutaj nie jest problem. Może być tak, że to ta stara była wadliwa, ale się do tego przyzwyczaiłeś czy też nie zwróciłeś na to uwagi.

Może być że stara była wadliwa. A np. brak podkładki może być problemem? :slight_smile:

Tak sensor w przypadku braku podkładki może się gubić. Tutaj wszystko zależy od podłoża, może się gubić i przerywać podczas ruchu, może poruszać się z niestałą prędkością (raz szybciej raz wolniej), albo może działać wolniej jeśli powierzchnia nie jest dostatecznie zróżnicowana by wyłapać ruch. Zależy też od typu sensora czy jest to laser czy optyk.

EDIT:
Sprawdziłem i okazuje się, że obie myszki mają dokładnie ten sam sensor. Więc nie powinien występować efekt jaki opisałeś pod warunkiem, że nie zmieniasz innych ustawień odpowiedzialnych za czułość myszki.

Akurat obie optyczne :wink: To chyba trzeba będzie się zaopatrzyć w podkładkę :slight_smile:

No to podkładka najlepiej materiałowa. Zerknij do postu wyżej bo go edytowałem. Dodam jeszcze, że sensor to pixart, prawdopodobnie sprzed przejęcia Avago, więc będzie in średniej jakości. No chyba, że się mylę, ale po symbolu na to mi wygląda. W każdym bądź razie sensor ten nawet nie jest polecany jako przyzwoity, więc spodziewałbym się wszystkiego.
Ogólnie na tej samej powierzchni i ustawieniach obie myszki powinny zachowywać się jednakowo.

Hmm… testowałem właśnie coś takiego, że zrobiłem w Paincie kwadrat 400x400px i przesunąłem mysz na 400DPI z jednej krawędzi na drugą i wyszło mi na oko ok. 2cm przesunięcia. Takie jakby 0,5cm/400px za czuła :stuck_out_tongue:

Taki test niewiele mówi, zwłaszcza, że wszystko zależy też od czułości myszki w ustawieniach systemowych i sterownikach.