Dzień dobry.
Mój przyjaciel ostatnio poprosił mnie o reinstalację systemu. Okazało się, że próbował on samodzielnie reinstalać system, ale zakończyło się to blue screenem i brakiem możliwości ponownego uruchomienia systemu. Sformatowałem dysk dodałem dwie partycje i uruchomiłem instalator z nośnika USB. Po udanej instalacji, w trakcie konfiguracji pojawił się blue screen z kodem błędu CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Przy kolejnych próbach instalacji pojawiał się ten sam błąd.
Dodam jeszcze, że komputer jest firmy Dell a Service Tag nie daje możliwości instalacji obrazu systemu
Na początku z resetuj bios jeśli coś wcześniej było grzebane.Przyczyną może być np. przetaktowanie czy zaniżone napięcie lub sterownik karty graficznej
Reset Biosu :
- Uruchom ponownie system. Kliknij przycisk Start , wyłącz komputer i uruchom go ponownie .
- Na ekranie ładowania Dell naciśnij klawisz F2 , aby przejść do systemu BIOS. Kiedy komenda zostanie rozpoznana, na ekranie pojawi się napis „Entering Setup” (Otwieranie konfiguracji). Niektóre modele mogą wymagać naciśnięcia innego klawisza. Klawisz ten jest wyświetlany podczas procesu uruchamiania. W większości notebooków i komputerów stacjonarnych firmy Dell odpowiednim klawiszem jest F2 .
- Kiedy system BIOS zostanie załadowany, w zależności od jego wieku i typu można przywrócić domyślne ustawienia fabryczne za pomocą klawisza F9 (opcja Load Defaults wyświetlana na spodzie ekranu), kombinacji klawiszy Alt + F lub przycisku Load Defaults (Załaduj ustawienia domyślne) wyświetlanego na ekranie.
- Naciśnij klawisz Esc na klawiaturze i wybierz opcję Save and Exit (Zapisz i wyjdź) lub kliknij przycisk Exit (Wyjdź) w zależności od posiadanej wersji.
- Naciśnij klawisz Enter , aby zapisać zmiany i wyjść z ekranu BIOS. Pozwól na ponowne uruchomienie systemu w celu zresetowania ustawień systemu BIOS.
Przed wykonaniem przygotuj płytę z windowsem będziesz musiał później zainstalować na nowo, łącznie z podziałem dysku …
Dziękuję za odpowiedzi. Później jeszcze to sprawdzę i napiszę, czy udało się zainstalować system.
Reset biosu spowodował pojawienie się błędu MACHINE_CHECK_EXCEPTION. Instalacja jest nadal niemożliwa
Dowiedziałem się, że komputer był modyfikowany (inny zasilacz i dodatkowa karta graficzna). Czy to przez to system nie chce się zainstalować i wyrzuca blue screena przy konfiguracji urządzeń?
Źle dobrany zasilacz lub karta może być powodem proszę podaj pełną specyfikację przed jak i po modyfikacji.
Komputer to Dell Optiplex 9010
Przed modyfikacją:
Dysk twardy: Seagate Barracuda 500GB
Zasilacz: Dell (zapewne 350W)
Pamięć RAM: 4GB DDR3
Procesor: Intel Core i7 3770
Karta graficzna: zintegrowana
Po modyfikacji:
Dysk twardy: taki sam
Zasilacz: Modecom Feel 3 500W
Pamięć RAM: 8GB DDR3
Procesor: taki sam
Karta graficzna: GeForce GTX 1050 2GB
Zrób update bios na stronie dell jest wersja Wersja A30 2018 rok .Może być problem z karta graficzną ,odepnij i na samej karcie zintegrowanej zrób format.
Ramy sa takie same?
Sprobuj zrobic format na jednej kosci.
Idź do sklepu i kup nową bateryjkę CMOS i wymień ją na płycie głównej. Koszt bateryjki to jakieś 2,50 zł. I sprawdź czy masz poprawną datę w BIOS
Dzień dobry.
Przyjaciel znalazł gwarancję i poszedł z komputerem do serwisu. Dziękuję za udzieloną pomoc. Temat do zamknięcia.