Problem z dalszym zapisem danych na DVD-RW

Witam.

Mam płytę DVD-RW 4,7GB Verbatim. Chcąc nagrać na nią dane w Nero 8, wyskakuje mi komunikat :

Na tym dysku wielokrotnego zapisu znajdują się dane.Usunąć?

Dysk zostanie wyczyszczony przed nagraniem.

I jest do wyboru, aby Wysunąć, Usunąć i Anulować. Wczsniej nagrałem na niej obraz płyty. Dlaczego teraz nie moge nagrać danych tak aby nie usunąć zawartości płyty? Proszę o podanie przyczyny.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Witam.

Aby można było dograć dane do płyty należy przy pierwszym nagraniu utworzyć płytę wielosesyjną.

Należy pamiętać że każde zamknięcie sesji zajmuje kilkanaście MB pojemności płyty.

Pozdrawiam Stasiek.

Oto jest przyczyna:

Nagranie obrazu automatycznie zamyka płytę na której został on nagrany.

czasem w nero, przy wybraniu z menu opcji kasowania płty RW, oprócz kasowania szybkiego i pełnego, było do wyboru “ponowne otwarcie sesji” - ale nie zawsze i nie wiem od czego to zależało.

Do fiesta: Nie nagrałem obrazu plyty,tak aby mi się ona botowała tylko nagrałem jak zwyczajne dane. Stasio77 przed nagrywaniem nie zapytało mnie jaki typ nagrywania chce urzyć, tyklo wybrałem dane i od razu mi wypalało na płytę. A opcji ponownego otwarcia nie ma. Zobacze jeszcze na innej płycie. A Wam dzięki za pomoc i pozdrawiam.

A przy nagrywaniu zaznaczyłeś aby program nie zamykał płyty, użyłeś multisesji ??

Pamiętam jak przy pierwszym nagrywaniu filmów na DVD+R Nero zapytało mnie czy użyć zapisu wielosesyjnego czy zamknąć płytę po nagraniu. Wtedy zaznaczyłem zapis wielosesyjny, aby móc dogrywać pliki na tą samą płytę i dałem aby więcej mnie o to nie pytał.