Problem z Davinci Resolve

Witam, mam problem z programem Davinci Resolve 16. Gdy importuję film który chcę zmontować, pojawia się komunikat “The GPU failed to perfom image processing because of an error” Kod błędu 209. Karta graficzna to 2 gb GTX 770 od asusa

https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=121907

ps.
Ciekawe, że koleś na filmie też miał kartę z serii 700. Czyżby rdzenie CUDA już na tych dziadkach umierały?

Z dyskusji na podlinkowanym przeze mnie forum wynika, że nowa wersja DaVinci wymaga karty, która wspiera “Compute Capability 3.5” (zabij mnie, nie mam pojęcia co to jest), a GTX770 ogarnia jedynie wersję 3.0.

@Nonames ściągnij GPU-Z i pokaż pierwszą zakładkę (“Graphics Card”) .

OK. Zgodnie z tym:

https://en.wikipedia.org/wiki/CUDA

GK104 wspiera tylko Compute Capability w wersji 3.0. DaVinci wymaga 3,5 (CUDA 11), więc pozostaje przełączenie się na OpenGL (jak na filmie od @pocolog).

Ok, zaraz to sprawdzę

Przy okazji: jaką masz płytę główną?

niestety z biurowca, ale niedługo wymiana na lepszą, taką do grania :wink:
0hy9jp

OK, bo widzę, że karta idzie po PCIe 2.0 i zastanawiałem się czy to błąd czy “ten typ tak ma”. Wychodzi na to, że to drugie :wink:

Jeszcze jedno, da się jakoś zmienić format filmu zapisywanego? Chciałbym wybrać mp4 a nie MOV ważący dużo więcej

MOV czy MP4 to tylko kontener. Rozmiar będzie zależał od wykorzystanego kodeka i jego parametrów, ale tak, na pewno można zmienić wyjściowy format pliku.

A gdzie zmienia się ten format w davinci?

Już znalazłem, w zakładce Deliver :wink: