Problem z decyzją boot - reboot i co dalej?

Dotyczy 10 letniego komputera. Od kilku dni po włączeniu pojawia się napis dotyczący BIOS-u by zadecydować o załadowaniu systemu : „Load optymized defaults then boot” lub „Load optymized defaults then reboot”. Weszłam do Bios-u ale oprócz przejrzenia zawartości jestem bezradna :nauseated_face:
Proszę o dalsze wytyczne, które pomogą zdjagnozować problem

A jak wejdziesz do BIOSu to widzisz aktualną datę i godzinę? Jeśli nie to musisz zmienić bateryjkę CMOS podtrzymującą dane BIOSu i konfigurację sprzętową.

Miałem takie przypadki, że data i godzina była poprawna a bios tracił ustawienia. Widocznie bateria była na tyle rozładowana, żeby nie trzymała ustawień ale wystarczająco dobra na podtrzymanie zegara - albo jeszcze coś innego.

Tak czy inaczej wymiana baterii to pierwsze co bym zrobił. Jeżeli to PC to zdejmujesz obudowę i bateria (zazwyczaj srebrna pastylka CR2032 ale moze być inna - sprawdź) będzie gdzieś na płycie. Gorzej jak to laptop. Tu mogą być nietypowe baterie i sporo rozkręcania.

1 polubienie

Na pewno tam nie ma:

Na pewno jest…

Data i godzina się zgadza…

No to wejdź do BIOSu, załaduj ustawienia domyślne (Load Optimized Defaults) a następnie Save & Exit. To powinno być coś podobnego:

Jeśli to nie pomoże to bateryjka CMOS koniecznie do wymiany.

1 polubienie

Miałeś rację. Wymieniłam baterię, nastawiłam datę i godzinę w systemie ale w BIOSie nadal sprzed lat…Strony źle się ładują z powodu złych certyfikatów. Nie umiem zmienić dat i godzin w BIOSIE :frowning:…( dzień i godzinę Ok ale miesiąc,rok i minuty już nie…)
Poproszę o instrukcję :pleading_face:

Nie wiem jak jest u ciebie bo nie podałaś typu płyty głównej ale np. u mnie jest tak:

Naprowadzam kursor w BIOSie na ustawianie daty, Enterem przeskakuję po miesiącu, dniu, roku (uwaga - format daty amerykański czyli w kolejności miesiąc-dzień-rok tutaj możesz mieć zmyłkę !) a PgUp albo PgDn zwiększam albo zmniejszam wartości. Bardzo podobnie ustawia się czas.

1 polubienie

Ok, System Data i time jest prawidłowe ale BIOS Date stary. Nie moge go podświetlić żeby zmienić . Kursor myszy nic nie daje. Może jakimś klawiszem ?

BIOS Date to jest data wydania BIOSu - tego nie zmienisz.

1 polubienie

Ok ,tylko dlaczego po włączeniu kompa wciąż jest napis jak na wstępie w zapytaniu „BIOS has been reset” i żebym zadecydowała co kontynuować - j.w ?

Wybierz „Enter BIOS” (wejdź do BIOSu), z górnego menu wybierz Peripherals i sprawdź ustawienie SATA Mode Selection: jeśli jest IDE to zmień - ma być AHCI. Potem Save & Exit i restart.

1 polubienie

Jest AHCI. W Save&Exit jest Save&exit Setup.Podswietlilam. zatwierdzić ?

Zatwierdź.

1 polubienie

Bardzo, bardzo dziękuję :smiley:Mam nadzieję że teraz będzie dobrze :smiling_face_with_three_hearts:

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.