Problem z DNS


(Wrobelm) #1

WItam mam problem z DNS.

system windows xp, internet aster 10 mb.

Zacznijmy od tego że już kiedyś miałem ten problem więc wiem ż to wina DNSów tylko że nie moge sobie teraz z tym poradzić.

Posiadam sieć bezprzewodową. DNS od tpsy lub opendns nic nie zmieniają(oczywiście są wpisywane do routera w zakładke wlan>dns), jak podłacze internet bezpośrednio do kompa modem>>komputer działa ok, jeżeli zaś modem>>router>>komputer nie działaja strony choć gg tak. PLS help mi dobrą radą co może być nie tak jeszcze???? dodam że problem pojawił się po resecie routera.


(Piotrrj) #2

gadu-gadu działa bo pewnie nie korzysta z serwerów dns :stuck_out_tongue:

masz źle skonfigurowany router skoro wszystko działa po bezpośrednim podłączeniu komputera.

na routerze masz uruchomiony serwer dhcp czy konfigurujesz komputer recznie???

Pozdrawiam


(Wrobelm) #3

on ma ustawienia standardowe, o ile pamiętam to były dobre tylko te DNS musiałem ustawić, siedze nad tym już 5h i nic nie moge poradzić. Jeszcze był taki myk wczoraj ze na DNS od rapidam mi działało (jakoś) a dziś nie chce :confused:

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 19:20 --

prosze poradź coś

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 19:37 --

wlan mam tak ustawiony

DNS Proxy enabled

Statistic DNS servers x

primery DNS address 208.67.222.222

secondary DNS address 208.67.220.220

Piority search statistic DNS x

statistis status

WaN ip 87.207.131174

subnet mask 255.255.255.0

gateway 87.207.131.1

primary DNS 62.179.1.62

secondary DNS address 62.179.1.63

connection type: dynamic IP


(XMan) #4

Nie wiem jakie masz :?:

Sprawdż :

194.204.159.1

194.204.152.34

lub : Niektóre strony internetowe nie działają.


(Wrobelm) #5

to sią tp sprawdzałem też nie idzie na nich

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 20:18 --

a miałem opendns niby najbardziej polecane przez internautów

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 20:23 --

Sprawdziłem ponownie i nic nie zmieniło, jak nie mogłem tak nie moge, aż dziwne że moge po forum chodzić, co prawda wolno.


(mysz 1) #6

Dlaczego szukasz winny w systemie ? .

Napisałeś : dodam że problem pojawił się po resecie routera.

Wykasowałeś ustawienia routera .


(Wrobelm) #7

ok, dla tego szukam pomocy jak go ustawić na nowo, wydaj mi sie że gdy go kupiłem wgrałem DNS i śmigało, wiec co teraz mam ustawić żeby było ok?

-- Dodane 26.02.2009 (Cz) 21:14 --

tylko nie pisz mi odpowiedzi "ustaw router" bo nie wiem jak to zrobić


(mysz 1) #8

Zaloguj sie do rutera przez przeglądarkę i ustaw i zapisz . [instrukcja obsługi rutera]


(Wrobelm) #9

tylko ta instrukcja obejmuje opis budowy i jak wejsc w ustawienia nic więcej :confused: a jest ustawiony router jak podałem wyżej. Słabo się znam ale powinno być dobrze, pewnie jakiś psikus mały nie zezwala.


(Asterisk) #10

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.