Aktualnie posiadam od mojego ISP Edge Core ECG4510-05E (z tego co się dowiedziałem od producenta to jakiś dedyk, w dodatku EOL…) podłączony za pomocą SFP (Optec na wtyku SC-P). Wszystko razem działa tragicznie:
bardzo często otrzymuję komunikat o braku dostępu do sieci, net często spowalnia - pomaga restart urządzenia,
częstym problemem jest przydzielenie IP w sieci WiFi (DHCP),
zasięg sieci WiFi jest tragiczny (wspomagam się repeaterem), LAN działa dobrze, ale warunki nie pozwalają mi na ciągnięcie kabli po całym domu.
ISP umywa ręce bo “u nich wszytko jest ok” oraz “to zapewne wina WiFi”. Racja, na kablu będzie szybciej, ale nie powinno rozłączać połączenia…
W związku z tym co opisałem powyżej chciałbym zakupić inne urządzenie, które może będzie działało sprawniej…problem w tym, ze nie mam pojęcia gdzie takie urządzenie znaleźć - a co za tym idzie jaki będzie jego koszt. Może ktoś z Was coś poleci? Czy też walczyć dalej z ISP?
Podłączyłem RT-N18U skrętką do Edge Core’a (ustawiłem go na Bridge) - śmiga super. Pozostaje mi tylko sprawdzić jak ze stabilnością, ale to zapewne wyjdzie w praniu.
Mam jeszcze pytanie odnośnie przekierowania portów - czy mam to zrobić na Asusie czy Edge Core? (na urządzeniu z podłączonym światłowodem czy w routerze do którego się łączę bezpośrednio?)