Problem z dodatkowym oprogramowaniem po instalacji VISTA!

Witam!

Problem dotyczy oprogramowania, które instaluje się z partycji RECOVER`y. Nie zmieściłem żeby to dopisać w tytule.

Kupiłem laptopa HP-G60-213EM (dodałem mu 2GB RAMU) w Irlandii. Wszystko jest świetnie, tylko jeden mały mankament, po reinstalacji systemu z partycji RECOVERY.

Wszystko standardowo… włączam lapka, wciskam F11, dwa kliknięcia żeby zainstalowało system od nowa! I tu zaczyna sie problem, podejrzewam że sama VISTA instalowała by się może z poł godziny, ale niestety… Po zainstalowaniu VISTY instalują się automatycznie wszystkie “badziewia” typu: Norton AntyVirus (wersja 30 dni) Micrtosoft Office (wersja 30 dni), 30 gier od HP, 7 programów do obróbki filmów lub ich tworzenia, 1 dodatkowy program do WiFi, 3 programy do nagrywania CD&DVD, 1 dodatkowy program do obsługi kamerki.

Łącznie jak to sumować jest tego z 45 dodatkowych aplikacji, które raz że zajmują czas, bo się musza zainstalować, po czym ja muszę tracić czas żeby je później odinstalować. I instalacja zamiast trwać chwilke trwa z 5h.

Moje pytanie do osób zorientowanych w temacie, czy można jakoś pozbyć się tego “upierdliwego dodatku”. Próbowałem dostać się na partycję z RECOVER`y ale po wejści widzę tylko logo HP INVENT i informację pod spodem:

Recovery Partition

Warning!

This area of your hard drive

(or partition) contains files used

for your PC Recovery.

Do not delete or alter these files.

Any change to this partition could

prevent any recovery later.

Pytanie: czy da się usunąć jakoś to zbędne oprogramowanie, jeśli tak to jakim oprogramowaniem, może z linuxa wejść i pokazsować te programy. Pytam bo to juz zaczyna być irytujące. Prosze o odpowiedź tylko osoby mające pojęcie na temat problemu, a wszelkich użytkowników odsyłających do google proszę żeby nie nabijali sobie liczby postów tym głupim tekstem. Pozdrawiam.

Hmm, a nie prościej zrobić, żeby pożyczyć od kogoś ze znajomych płytkę z Vistą i wgrać na czysto? Klucz przecież masz na naklejce na laptopie więc to problemu nie będzie stanowiło. :slight_smile: Ja u siebie tak robiłem jak formata robiłem, bo też odinstalowywanie zbędnego syfu mnie wkurzało. A teraz 7 na czysto instaluje jak coś. :slight_smile:

Klucz, który okazuje się zbędny, jeśli przed formatowaniem zarchiwizuje się certyfikat licencyjny:

licencja-windows-t370972.html#p2414855

P.S. Nie widziałem wcześniej przyjemniejszej metody aktywacji windows :slight_smile:

Panowie :slight_smile: troche nie w temacie te wypowiedzi, ale… ale… dowiedziałem się czegoś nowego za co dzięki. Pozdrawiam.

Temat nadal aktualny, jak usunąć zbędne oprogramowanie z RECOVER`y?

Nie usuniesz zbędnego oprogramowania z partycji Recovery bez jej uszkodzenia. Pozostają ci tylko dwa sposoby na pozbycie się tych dodatków, pierwszy przywrócenie systemu i odinstalowanie ich lub postawienie systemu z “czystej” płyty z systemem.

Rgarbysiak. Właśnie tu jest problem, laptop zawiera partycję RECOVER`y, nie dostałem do laptopa płyty z systemem. Jest opcja żeby sobie taką płytę nagrać… to też zrobiłem, zajmuje 2 płyty DVD ale zawiera tak samo jak i partycja RECOVER wszystkie… “dodatki”. Więc pozostaje tylko jako ewentualna kopia gdyby wysypał się dysk. Ale nadal problem jest! Nie pocieszające masz wieści Rgabrysiak, choć poczekam może ktoś coś innego wymyśli.

W każdym bądź razie dziękuję za informacje. Pozdrawiam.