Witam społeczność dobrychprogramów.pl!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu dostępu do danych zapisanych na dysku przenośnym mojego znajomego. Urządzenie to WD My Passport o pojemności 1TB z USB 3.0 i systemem plików NTFS. Na dysku tym zgromadzono wszelakiej maści pliki posegregowane w wielu folderach. Problem dotyczy tylko jednego z nich - zawierającego między innymi prywatne zdjęcia, filmy, archiwa, pliki wykonywalne, dokumenty itp. Zdecydowana większość z nich posiada ikonę z żółtą kłódką, ale nie wszystkie, np. archiwa *.rar nie mają kłódki. Każda próba otwarcia takiego pliku kończy się komunikatem o braku uprawnień natomiast próba rozpakowania archiwów kończy się komunikatem o błędzie (brak dostępu).
Przejrzałem mnóstwo witryn i przeczytałem kilka poradników o nadawaniu uprawnień i przejmowaniu plików i folderów na własność i choć proces przebiega pomyślnie a według systemu posiadam wszelkie uprawnienia do plików to dalej nie da się ich odtworzyć.
Sprawdziłem ten dysk pod kątem infekcji - Comodo IS nie znajduje nic podejrzanego.
Czy macie może jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić lub zrobić by wyjaśnić tę sytuację?